Hoppa till huvudinnehållet

Nye chefen vill lyfta det unika med Mariestad

Publicerad:
Per Garenius är kommunens nye samhällsbyggnadschef. Han ser fram emot att få lyfta fram det unika i Mariestad.
Per Garenius är kommunens nye samhällsbyggnadschef. Han ser fram emot att få lyfta fram det unika i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

Per Garenius är kommunens nye samhällsbyggnadschef. Han har i dag samma jobb i Lysekil, men längtan hem blev för stark.

– Jag har Skaraborg i blodet, säger Garenius.

Per Garenius har haft ett gott öga till Mariestad länge.

– Jag är född i Hjo och har alltid trivts vid vatten. Mariestad är en trevlig stad vid sjön. Jag har hållit på med segling och seglat några regattor där, berättar han.

Men det var inte det sjönära läget som lockade nu, utan kommunens framåtanda.

– Jag har sett den resa som Mariestad har gjort. Det är en mycket spännande utveckling av området, där även turism och besöksnäring ingår. Jag vill vara en del av detta, säger Per Garenius.

Han tar över ansvaret som chef för samhällsbyggnadsförvaltningen efter Thomas Johansson, som är tillförordnad kommundirektör och kommer att gå i pension under året.

Bred bakgrund

Per Garenius jobbar i dag som samhällsbyggnadschef i Lysekils kommun, dit han kom efter en lång karriär i Tibro kommun. Han började som möbelsnickare, blev sedan lärare och senare utbildningschef på Trätekniskt center i Tibro, TTC. Efter att ha varit utbildnings- och arbetsmarknadschef för kommunen utsågs han till chef för Tillväxt Tibro, som omfattar enheterna kommunikation, näringsliv, arbetsmarknad, turism samt TTC.

Per Garenius är engagerad i samhällsutveckling, inte bara när det kommer till bostäder utan levnadsmiljön i stort. Där menar han att Mariestad har goda förutsättningar.
Per Garenius är engagerad i samhällsutveckling, inte bara när det kommer till bostäder utan levnadsmiljön i stort. Där menar han att Mariestad har goda förutsättningar. Foto: Charlotte Ferneman

– Mina hjärtefrågor handlar om tillväxt och utveckling generellt, att plocka fram det goda och det unika. För att locka folk att bosätta sig i kommunen behövs mer än en trevlig bostadsmiljö. Ett brett kulturliv och ett rikt fritidsliv krävs också och allt på nära avstånd och det har Mariestad på ett spännande sätt.

Per Garenius beskriver sig själv som en person med förmågan att se helheten och att få folk att dra åt samma håll.

– Mariestad har en vision och det är något jag har erfarenhet av sedan tidigare jobb, att genomföra visioner. Då behöver man sätta laget framför jaget.

Gemensamt mål

Att den nye samhällsbyggnadschefen nu kommer till en organisation med flera nya chefer är inget som avskräcker.

– Så var det när jag började i Lysekil. Där fick jag rekrytera fler chefer, knyta ihop teamet och få en gemensam framtidsbild. Men första tiden i Mariestad kommer att handla om att lära känna kommunen, säger Per Garenius.

Under de drygt tre år som han jobbat i Lysekil, har han veckopendlat. Hemmet finns i Tibro, där bor han med sin hustru.

– Där finns min bas. Skaraborg betyder mycket, konstaterar Per Garenius, som till slut valde bort västkusten för hembygden.

Som ung gillade Per Garenius att segla och han åkte ofta från hemmet i Hjo till Mariestad. I dag är det veteranfordon som gäller.
Som ung gillade Per Garenius att segla och han åkte ofta från hemmet i Hjo till Mariestad. I dag är det veteranfordon som gäller. Foto: Charlotte Ferneman

Den 28 juni börjar han sin nya tjänst i Mariestad.

– Det känns jättebra. Jag ser verkligen fram emot det, det ska bli så spännande, säger Per Garenius, som får 75 000 kronor i lön.

Perioden fram tills han tillträder går utvecklingschef Jonas Johansson in som tillförordnad samhällsbyggnadschef.

Thomas Johansson, tf kommundirektör, är nöjd med rekryteringen.

– Jag tror att detta blir jättebra. Vi valde Per för hans ledaregenskaper och för hans erfarenhet av samhällsbyggnad och näringslivsverksamhet. Det är också bra att han jobbat med visionsarbete.

Per Garenius

Född: 1965.

Bor: Född i Hjo, bor i Tibro.

Familj: Hustru och tre utflugna barn.

Fritid: Gillar att meka och köra engelska veteranfordon, både bilar och mc.

Aktuell: Som ny samhällsbyggnadschef i Mariestad.

Han blir ny teknisk chef: ”Jag har längtat”Så mycket kostar rekryteringen av ny kommundirektörDe tar över rodret i Mariestads stadshusKommunchef Kristofer Svensson tackar för sig: ”Det har varit en spännande resa”Söker ny samhällsbyggnadschef

Artikeltaggar

HjoMariestadMariestads kommunSamhälleSamhällsbyggnadSkaraborgTibroTillväxt Tibro

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.