Hoppa till huvudinnehållet

Påskens bästa läsning för stora och små – vi har boktipsen

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Flera dagars ledighet väntar. Att fylla lite av tiden med läsning vore väl inte fel? MT har läst allt från spännande till vackra barnböcker, recepttips både för sötsaker och nyttigheter, en och annan deckare samt odlingsböcker.

Livets alla färger

Lisa Aisato

Bonnier Carlsen

Det finns böcker och så finns det upplevelser. Lisa Aisato underbara bladvändare är det senare. På 200 sidor har hon samlat sina bästa illustrationer till en resa genom livet. Du tas från barnets lekfulla värld via tonårstrots och vilsenhet till den vuxnes vardag med snoriga ungar, skilsmässa och jobbstress. Till slut kommer ålderdomen som kan vara både ljuvlig och förfärlig, ensam och rik på samvaro.

Varje bild ackompanjeras av en mening eller två. Tänkvärda ord som ger illustrationerna I boken ytterligare rymd. De är innehållsrika och känslofyllda. Hela boken är som en skatt och upplevelsen som det innebär att ta sig igenom den lever kvar länge länge.

Jenny Åberg


Odla utan spade

Bella Linde & Lena Granefelt

Ordfront

Jag har, likt troligen många andra, trott att odling och spade hänger ihop. Men efter att ha bläddrat och i vissa delar slukat sida för sida i denna guide, har jag förstått att så är inte fallet.

Att slippa gräva är inte bara skönt för ryggen, utan även för odlingen och klimatet. Med informativ text, tydliga bilder och bra uppdelning i kapitel får läsaren lära sig att anlägga olika bäddar samt deras för- och nackdelar. Min nya favorit är hügelbädden som blir som en minikompost. Och angående kompost, så är det bara en av saker som i detalj redovisas för och jämförs med andra metoder.

Tumme upp, denna bok är bra året om: när det kliar i fingrarna och när fingrarna är lata.

Birthe Wetter


Dolt i skuggorna

Karin Slaughter

HarperCollins

Det börjar lovande, blir lite segare framåt mitten och slutar ganska trist efter 320 sidor. Den här deckaren är inte så bra, men inte så dålig heller; alltså en i mängden, ungefär så.

En kvinnlig polischef kidnappas och hennes dotter, också polis, sänker ett par av förövarna med några välriktade skott. Den kidnappades kollega, också polischef, basar över brottsutredaren Will Trent som är en något excentrisk figur.

Will träffar läkaren Sara och blir kär. Alla är snart på olika sätt inblandade i jakten på den kidnappade polischefen.

Lägg till detta en massa onödiga utvikningar som inte på något sätt gör den här anrättningen mer spännande och läsvärd. Detta är enligt förlaget den sjätte fristående delen om Will Trent.

C. Lundh


Foto: Bokförlaget Semic

Vegofavoriter

Mattias Kristiansson

Bokförlaget Semic

Precis som titeln förtäljer har författaren i denna bok samlat recept på den absolut godaste vegomaten hen ätit.

Det jag uppskattar mest med boken är vidden av recept, här ryms allt från maffiga Dallasburgare till fransk löksoppa och svalkande basilikaglass. Oavsett om du ska bjuda på finmiddag eller laga comfort food för en kommer ”Vegofavoriter” kunna guida dig.

Ett av bokens tema är ”världen runt på en gaffel”, många av recepten har en internationell touch med spännande kryddor och smakkombinationer.

Varför inte utmana vegokritikern med danska smørrebrød eller southern fried cauliflower?

Klara Niggol


Besten och Betty

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath

Bonnier Carlsen förlag

Ebenezer Twezeer är inte någon särskilt trevlig person. Men så är han över 500 år gammal. Att han ens blivit så gammal är tack vare ”besten”, ett monster med tre ögon som spottar ur sig gåvor så länge Ebenezer ger det ovanliga saker att äta. Men nu vill monstret äta ett barn och när Ebenezer träffar Betty ställs alla hans värderingar på ända. Hon tänker inte bli uppäten.

Det här är en underbart rolig och fantasifull bok om vänskap, åldrande och monster. Ofta skrattar jag högt. Men boken skapar också funderingar kring livet och vad som är viktigast, att leva länge eller rikt - och då menar jag inte materiellt.

Jenny Åberg


Torkade blommor & blad

Anna Örnberg/Maria Bolander

Semic

Blommor är det bästa jag vet. På senaste har jag vågat göra några kransar. Men nu håller jag en guide i mina händer som jag inte kommer att släppa på länge.

Buketter, kransar och dekorationer, nu har jag facit till hur jag till och med kan pryda väggen med en blomsterlist. Och alltihop torkat, livslångt med andra ord.

I en underbar kombination av bilder och text får läsaren inspiration till att skapa, från stort till smått.

Extra glad är jag över det avslutande kapitlet "plocka och spara", inte visste jag att torkade rosor kunde piggas upp eller att tulpaner och narcisser ska torkas i sand. Allt presenterat i kronologisk ordning över året.

Birthe Wetter


Desserter

Emma Brink Rask

Bokförlaget Semic

Denna påsk kanske middagsbjudningar känns långt borta. Men vem säger att du behöver ha gäster för att göra dessert, bjud familjen eller varför inte dig själv. I denna bok hittar du allt för att stilla sötsuget efter maten. Recepten täcker allt från dessertklassiker som créme brulée till häftiga kreationer serverade i glas.

Aldrig någonsin har jag sett en marängsviss se så lyxig ut samtidigt som jag läst ett recept och tänkt "det här känns inte så svårt".

Emma Brink Rask har inte bara lyckats få en variation bland sötsakerna utan även svårighetsgrad och smak. Därför tror jag att boken passar de flesta oavsett om man gillar mer syrliga smaker eller är chokladfantast.

Anna Fröjd


Hon kallades hemmasittare

Nadja Yllner

Forum

Nadja Ylner är journalist och mamma. Hon har skrivit en bok om hemmasittare. Hennes dotter Lova var en av dem. Ett av barnen som inte går till skolan. Ett av barnen som föräldrarna kämpar för, men hur? Och med vilken hjälp?

Att lyssna på denna reportageberättelse ger en gripande och nära inblick i en för mig okänd värld. Ylner är duktig på att varva fakta och egna upplevelser. Hon lyckas på ett intressant sätt skildra problemet, eventuella orsaker till det och diskussionen som finns, eller inte finns, kring det.

Ylner skriver att boken är till alla som mutar, vädjar och kämpar med att få barnet till skolan. Men jag tycker att den är minst lika viktig för oss andra, för förståelse skapar kunskap.

Birthe Wetter


Mord enligt manus

Dennis Magnusson

Ordfront

För ett år sedan blev manusförfattaren Sebastian Lagers sambo mördad. Den förmodade förövaren tog livet av sig i häktet och fallet fick ingen tydlig uppklarning. Lager är handledare för manusskrivare och en dag grips en av hans studenter, misstänkt för att ligga bakom sin sambos försvinnande. Kvinnan som är borta går i samma kurs och Sebastian får en mängd förstahandsuppgifter. Han övertalas att göra en podd av det. Sebastian dras in i fallet och snart är det tydligt att det finns kopplingar.

Magnussons blandning, som presenteras i ett högt tempo, mellan Sebastians egna upplevelser och manuset i podden lyfter storyn och ger samtidigt en inblick i en tuff tv-bransch.

Alf Ehn


Skön är hamnen

Elin Lindholm

Idus förlag

På anstalten Vipeholm i Skåne placerades personer med grava funktionsvariationer. På 40-talet blev de försökskaniner när forskare ville veta varför så många svenskar hade hål i tänderna. Experimenten innebar att intag av stora mängder godis. Många fick allvarliga skador eller dog.

Händelsen utgör grunden för Elin Lindholms berättelse om vännerna Saga och Theo och hans syster Alice. När Alice börjar få oförklarliga blåmärken på sina armar och ritar teckningar av en okänd byggnad med skylten Vipeholm börjar jakten på svar. Vad är Vipeholm och vad hände där?

Berättelsen är spännande och driver läsaren framåt. Ämnet är viktigt och jag skulle önska att den kunde finnas i varje skolbibliotek.

Jenny Åberg


Baka med grönsaker

Lina Wallentinson

Bonnier Fakta

Kombinationen av intresset för bakning och nyfikenhet är grunden till denna bok. Jag är mycket tacksam över att Lina Wallentinson vågade ta sig an denna utmaning att baka med grönsaker, annars hade jag aldrig fått till gröna baguetter.

Dessutom hade jag, som gillar att rädda rester, såsom överblivna morötter, ärtor och rödbetor, inte tänkt på att baka med dem.

I en mycket tydlig kapiteluppdelning får läsaren här förslag på allt från enkla frallor till mer avancerade kreationer. Efter en kort introduktion till hur olika grönsaker kan användas i bakning följer stilrent presenterade recept med mycket färg. Lennart Weibulls fotografier är riktigt läckra! Min kommande utmaning?

Bönbröd i långpanna.

Birthe Wetter

Artikeltaggar

BakningBarnBlommorDeckareFritid och livsstilLivsmedelNöje/KulturOdlingRecensionReceptTrädgårdUngdomarVegetarianism