Vaccinet öppnar samhället

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
För ett år sedan fanns inget vaccin och inget bot mot viruset SARS-CoV-2, som ger upphov till sjukdomen Covid-19 och den pandemi som slagit hårt mot hela världen. Särskilt hårt har pandemin slagit mot de äldsta och sköraste.

I över ett år har vi levt med restriktioner kring vilka vi ska träffa och hur många. Vi är många som är ledsna över att inte få träffa barnbarn eller äldre föräldrar och far- och morföräldrar. Vi längtar efter att fika med alla arbetskamrater, gå på fester och konserter, dansa, sjunga i kör, gå på idrott, dansa, fira studenten, hålla släktkalas och göra alla andra sociala aktiviteter.

Men nu har det ljusnat. Nu kan vi börja planera för en trevligare sommar. Men först behöver vi vaccinera oss!

I dag finns fyra EU-godkända vaccin. Sverige får sin andel utifrån avtal EU slutit med läkemedelsföretagen och i relation till antal invånare.

För en en tid sedan passerades en milstolpe: en miljon doser vaccin mot Covid-19 har getts i Sverige. Inom kort kommer vi ha passerat 1,4 miljoner doser. Nu har i stort sett samtliga äldre på särskilda boenden i Mariestad och Sverige samt personalen som jobbar där erbjudits vaccin. Parallellt har vaccination av alla övriga äldre och vårdpersonal påbörjats.

Trots att vaccinet från Astra Zeneca tillfälligt har pausats för yngre kommer massvaccineringen att ta fart inom en snar framtid. När sommaren är här kommer förhoppningsvis alla invånare över 18 år ha erbjudits att vaccinera sig gratis och bidra till att sätta stopp för pandemin.

Till dess måste vi fortsätta hålla i, hålla ut, tvätta händerna ofta och hålla avstånd. Det är allas vårt ansvar. Det är också allas vårt ansvar att vaccinera oss mot detta virus som lamslagit Mariestad, Sverige och världen. Vår uppmaning är att när det är vår tur, din tur, att vaccineras ska vi ta denna spruta. Gör vi alla det kan vi också börja släppa på restriktionerna, öppna upp restaurangerna, föreningslivet, kulturlivet och det vi längtar mest efter; träffa våra nära och kära och kanske ge en kram.

Sebastian Ekeroth Clausson (S) och Linnea Wall (S)

Regionpolitiker från Mariestad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.