Frö till skörd

Från frö till skörd - del 1

Vårluften gör att det kliar i fingrarna hos Susan Johansson i Rörsås. Hon och maken Mats har ett nytt växthus att inreda. Samtidigt ska förodling, iordninggörande av bäddar och kaffepauser hinnas med.

Sedan elva år kallar Susan och Mats Johansson huset i Rörsås sitt hem. Vid flytten fanns en fontän på plats men de övriga elementen i utemiljön tillkom senare.

– Förra våren när pandemin hade slagit till, slösurfade jag och hittade bloggen "Skillnadens trädgård" av Sara Bäckmo. Det slog till som en bomb, och jag tänkte "Nu är det dags att ta tag i trädgården".

Artikelserie

Artikelserien Från frö till skörd har precis börjat. Första mötet med Susan och Mats Johansson handlar mycket om förberedelser inför odlingssäsongen. I nästa del är det dags att plantera ut i jorden.

Nu grönskar det i växthusetSkördefesten har redan börjat

Tidigare hade Susan alltid förknippat odling med spade och att gräva. Genom nyfunna inspirationen lärde hon sig att det även fanns andra, mycket skonsammare metoder.

– Till en början tar man upp en liten kanal ur gräsmattan, vänder grästuvorna upp och ner. Sedan lägger man på kartong och tidningspapper så att inte ogräset kan ta sig upp. Därefter ska det läggas på ett lager med brunnen gödsel, och till slut massa med gräsklipp, förklarar Susan.

Susan och Mats Johansson trivs i Rörsås. Just nu förbereder makarna sin trädgård för en ny spännande odlingssäsong.
Susan och Mats Johansson trivs i Rörsås. Just nu förbereder makarna sin trädgård för en ny spännande odlingssäsong. Foto: Charlotte Ferneman

Hon visar glatt upp de bäddar hon skapade förra året. Hela området är täckt med markduk och flis. Växtresterna har fått vara kvar efter skörd och förblir det, de tillför nämligen ny energi till odlingsbädden.

Växande matsedel

I juni hade hon bland annat satt ut solros och majs i det nyanlagda trädgårdslandet.

– En av solrosorna hade blivit fyra meter lång, stammen kunde liknas vid tjockleken av ett mindre träd och vi fick såga av den.

En solros blev fyra meter lång, stammen kunde liknas vid tjockleken av ett mindre träd och fick sågas av.
En solros blev fyra meter lång, stammen kunde liknas vid tjockleken av ett mindre träd och fick sågas av. Foto: Charlotte Ferneman

Även majsen hade stor växtkraft, det blev en till två kolvar per planta.

– Tidigare hade vi aldrig ätit svartkål eller mangold, inte heller särskilt mycket spenat, berättar Susan.

Men av de många olika fröna hon sådde blev det allt mat på bordet.

– Vi gick bara ut i grönsakslandet och ställde frågan: Vad ska vi äta i dag?

Tillsammans är bäst

Det som hamnar på tallriken denna sommar läggs grunden för redan nu. I början av mars tog ett stort växthus plats hos Johanssons. Just nu är makarna i full färd med att inreda det.

– Jag är byggnadsplåtslagare i grunden och genom yrket är jag van vid att ha en tydlig plan i huvudet innan jag börjar med själva arbetet, säger Mats.

Fontänen fanns på plats sedan tidigare men mycket av utemiljön, inte minst växthuset, tillkom på senare.
Fontänen fanns på plats sedan tidigare men mycket av utemiljön, inte minst växthuset, tillkom på senare. Foto: Charlotte Ferneman

Makarna köpte det 32 kvadratmeter stora växthuset färdigmonterat för att spara lite tid. Nu viger Mats och Susan helgerna åt snickeriet respektive kreativa idéer, och i ett senare skede växtligheten.

– Det är väldigt roligt att göra det här ihop. Det blir en kombination av Susans idéer och mina lösningar, säger Mats.

I ena hörnet har det byggts en upphöjd fikahörna, på motsatt sida finns det utrymme för att förverkliga drömmen om ett persikoträd. Även några grödor har planterats för att växa till sig.

– Tidigare hade vi ett litet, men unikt växthus som före detta grannen hjälpte oss att mura upp, berättar paret.

Susan och maken Mats har i år ett nytt växthus att inreda.
Susan och maken Mats har i år ett nytt växthus att inreda. Foto: Charlotte Ferneman

Prova nytt är kul

Om ett tag ska Susan riva loss de gamla plantorna ur utomhusbäddarna och lägga de ovanpå högen. Därefter ska det läggas på ytterligare gödsel och gräsklipp. Senare ska förodlade plantor, när de är tillräckligt stora, och temperaturen mer stadig, sättas ut där.

– Jag direktsår inte här. Det finns sniglar i byn och de tar gärna växter som frukost. Men om plantorna har vuxit till sig lite mer är chansen större att de ska klara sig från att bli uppätna, berättar hon.

Planen är att få egna tomater, gurkor, sallad och lök. Men det lär även bli några nyheter. Förra året blev det melon.

– Jag gillar att prova nytt.

Hon visar med glädje upp sina fröpåsar. De är samlade i flera olika lådor, sorterade i bokstavsordning.

– Allt vi odlar kommer vara helt naturligt, vi använder inget konstgödsel. Det är gräsklipp från oss och grannen och skit från bondgårdar i närheten.

I växthuset har redan en och annan planta hittat ett varmt hem.
I växthuset har redan en och annan planta hittat ett varmt hem. Foto: Charlotte Ferneman

Sara som inspiration

Susan berättar att hon inte har någon särskild odlingsplan för året. Men hon lär följa idolen Sara Bäckmos råd:

– Odla så lite och så ofta som möjligt, för då finns det tillgängligt längre.

– Saraeffekten har jag gjort att nästan varannan mening jag säger innehåller orden "Sara säger" eller "Sara gör".

Maken Mats skrattar och nickar. Paret har även tagit hem böcker av Stefan Sundström för att lära sig ännu mer om ekologisk odling.

Samlade rötter

Ett av målen hos Johanssons är att det ska finnas egen potatis till midsommar. Därför har några fått förgro liggande på äggkartong och under en växtlampa sedan mitten av mars.

Knölarna har sällskap av bland annat paprikaplantor, sådda i december, som redan bär på några frukter.

Paprikaplantor, sådda i december, bär redan på några frukter.
Paprikaplantor, sådda i december, bär redan på några frukter. Foto: Charlotte Ferneman

– Den andra förodlingen gör jag i sådana pluggbrätten, säger Susan och tar upp ett svart bräde med sammansatta små krukor.

– Det är bara att fylla dem med jord och ett eller två frön, sedan får man jättefina samlade rötter som bara är att plantera ut.

Redan nu har en pallkrage fått lite att växa, dill, rädisor och morötter är på gång under en fiberduk täckt med kompostgaller.

– Dels skyddar det plantorna, dels förstår katten att det inte är en ny toalett som vi skapat.

Susan förodlar mycket i pluggbrätten. "Man får jättefina samlade rötter som bara är att plantera ut.", förklarar hon.
Susan förodlar mycket i pluggbrätten. "Man får jättefina samlade rötter som bara är att plantera ut.", förklarar hon. Foto: Charlotte Ferneman

Susan och Mats är till synes glada och engagerade i sin trädgård.

– Vi har den bara för oss, och inte för någon annan, säger hon.

Om en eller två månader ska MT ut till idyllen igen för att vara med när fler plantor ska ner i jorden.

Publicerad:

Artikeltaggar

BlommorFritid och livsstilFrö till skördFruktGrönsakerOdlingRörsåsSara BäckmoTrädgårdVäxterVäxthus

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.