Kommunens (uteblivna) satsning på Lekevi!

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Charlotte Ferneman

På Lekevi rör sig ungdomar i alla åldrar året runt. I stort sett samtliga fotbollsklubbar i kommunen använder konstgräsplanen vintertid. Utöver det skulle jag vilja påstå att Lekevi är Mariestads största ”ungdomsgård”. På helger och lov både vinter som sommar är det inte ovanligt att det är 30–40 ungdomar på konstgräset när inte organiserad träning bedrivs.

När jag den 25 februari läser i MT att tekniska nämndens ordförande Sven Inge Eriksson uttalar sig om att idrottsklubbarna välkomnar en uppfräschning av konstgräset trodde jag inte det var sant, vet han vad han pratar om?

Klubbarna skriker efter en helt ny matta samt eventuellt en konstgräsyta till. Planen är 12 år gammal, kommunen har från dag ett vetat om hur länge en konstgräsplan håller max 10 år, att dom sen valt att skjuta på att byta ut den är illa nog och nu då väljer att renovera den istället för att lägga en ny och rätta till den är helt otroligt!

Kommunen har från början haft inriktningen att det ska läggas minimalt med pengar på Lekevi, dom gjorde ett medvetet val att inte göra underarbetet enligt rekommendationer trots upplysningar från entreprenören att detta kan få konsekvenser för planen, detta har resulterat i kärlskjutningar kalla vintrar. Det som skulle behövas göras är att lägga en helt ny matta och då samtidigt göra om bärlagret under så kärlskjutningarna försvinner.

Om vi lämnar konstgräset och ser ut över övriga Lekevi.

Målen är så dåliga att vissa inte går att skjuva för då åker dom isär, enligt uppgifter försökte kommunen få IFK att köpa nya mål, dom menar alltså att vi föräldrar ska sälja lotter med mera för att betala kommunens investeringar?

Att IFK och andra klubbar tagit över skötseln av idrottsanläggningarna innebär ju inte att dom ska investera i kommunens fastigheter och utrustning.

När barnen kommer till Lekevi på cykel en sen sommarkväll måste dom cykla över en trafikerad parkeringsplats utan belysning, sen ska dom byta om i omklädningsrum som troligtvis är lika gamla som äldsta gräsplanen. De fyra äldsta omklädningsrummen är mögelangripna.

Visst, det finns två hyfsat nya omklädningsrum, men alla kan ju inte vara där.

När vi sen kommer till träningen på hösten så måste alla lag träna tidigt för samtliga planer saknar belysning, vilket innebär att det blir mindre ytor att träna på. Och detta är om det inte regnat för då måste planerna stängas av för att inte förstöras helt, dräneringen är delvist täppt så vattnet rinner inte undan.

Men då har dom ju konstgräset säger den som inte varit på Lekevi.

Att ni väljer att totalt nonchalera detta och göra minimala investeringar där är inget annat än ett stort hån mot alla ungdomar. Ni politiker borde åka ut en sommarkväll i juni och se hur sjukt mycket ungdomar och lag det är där.

Det finns många ledare i alla klubbar i stan som lägger ner stort engagemang och tid för att våra ungdomar ska få det bra och en aktiv fritid. Det som klubbarna gör handlar inte om att få fram några elitidrottsmän, det handlar om att hålla ungdomarna aktiva samt få ett bättre alternativ än att driva runt på stan.

Tänk om ni politiker förstod detta och också började lägga resurser på idrottsanläggningarna, och verkligen visade att ni satsade på ungdomarna i Mariestad.

Nu tror jag att kommunen kommer svara att vi har en plan för Lekevi och renovering samt nybyggnation, tyvärr hörde jag detta redan när jag var aktiv för 25 år sedan.

Det som hänt sen dess är 2 nya omklädningsrum samt att två grusplaner (en på Vänershov) ersatts av en otroligt dålig konstgräsplan.

Om man då räknar ut hur många kronor som investerats på Lekevi de senaste 25 åren kanske man kommer upp i samma summa som det kostar att byta fönster i kommunhuset i år!

Förälder

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.