Hoppa till huvudinnehållet

Ägretthägern på finbesök

Publicerad:
Ägretthägern har varit på besök i Mariestad under en vecka.
Ägretthägern har varit på besök i Mariestad under en vecka. Foto: Jan Kruse

Tegelängens våtmark vid Ekudden har fått finbesök den senaste veckan. Ornitologer och besökare i naturparadiset har kunnat notera att en ägretthäger käkar och umgås vid våtmarken.

– Det känns fantastiskt trevligt, säger Sam Hjalmarsson i Mariestads fågelklubb.

Skrattmåsarna har varit lite ”störiga” mot ägretten som är på besök vid Tegelängens våtmark.
Skrattmåsarna har varit lite ”störiga” mot ägretten som är på besök vid Tegelängens våtmark. Foto: Jan Kruse

Titta bara på Jan Kruses fina bilder på den ståtliga fågeln.

– Tegelängens våtmark på Ekudden är en pärla. Här kan folk både skåda vanliga och ovanliga fåglar. Ägretthägern upptäcktes i söndags morse, den 4 april, och har sedan dess varit synlig flera dagar i rad, berättar Sam.

Ägretthägern verkar också ha hittat en kompis i Mariestad.

Umgås

– Nästan hela tiden har den varit i Tegelängens våtmark men ett par gånger har den flugit bort mot vassen vid Bäcken och gått ner där, sedan har den flugit tillbaka till Tegelängen. Några gånger har den setts tillsammans med en gråhäger.

Vid våtmarken går det just nu att se många fåglar i alla dess storlekar. Det handlar om exempelvis sothöns, bläsänder, krickor, vitkindade gäss, strandskator, knölsvanar, snatteränder, grågäss, tofsvipor, skrattmåsar– ja, listan kan göras oändligt lång.

På en fin bild tagen av Jan Kruse kan man se en skrattmås som är lite irriterad på ägretthägern.

– Skrattmåsarna har varit lite ”jobbiga”. Gång på gång har de flugit ner mot ägretten och bråkat lite. De gör gärna en låg flygtur över ägretten, detta för att markera att de tycker det kommit en konstig art in till Tegelängen, förklarar Sam.

Senast det var en ägretthäger som landade vid Tegelängen var 2009.
Senast det var en ägretthäger som landade vid Tegelängen var 2009. Foto: Jan Kruse

Ovanlig

Ägretthägern i Sverige var en raritet i Sverige fram till år 2000. Då sågs ett tjugotal fåglar varje år i landet. Men sedan 2010 har arten ökat kraftigt.

Ornitologen Sam Hjalmarsson har koll på läget.

– Fortfarande är arten ovanlig, men nu ses flera hundra fåglar varje år i Sverige. År 2012 konstaterades första häckningen i Sverige, vilket var på Gotland. 2019 så häckade minst tolv par söder om Kalmar, samt minst tre par på Gotland.

Sam Hjalmarsson är en av många som gillar att spana på fåglar.
Sam Hjalmarsson är en av många som gillar att spana på fåglar. Foto: Arkiv

De senaste fem åren har det setts några enstaka fåglar i Mariestads kommun, men arten är fortfarande ovanlig. Men nu hoppas fågelentusiasterna att ägretthägern snart kan ses som häckfågel i Västergötland.

– Vid just Tegelängens våtmark så har arten landat en gång förut . Det var vid 2009 och förra året flög en fågel över, men gick inte ner. Sedan har arten setts vid några Vänervikar samt vid Ymsen och Östen, upplyser Sam.

Fakta

En stor vit fågel

Ägretthägern är en stor fågel, jämnlång med gråhägern (Ardea cinerea) med sina 85-100 cm, men smalare, mer långhalsad och med ett något mindre vingspann, 143-169 cm och en vikt på 950 gram. Den flyger långsamt med tillbakadragen hals, liksom hägrar i allmänhet. Dess fjäderdräkt är helt vit. Hos icke-häckande fåglar är färgen på näbben gul, ibland med mörk näbbspets, det fjäderlösa hudpartiet vid näbbroten och runt ögat är olivgult och benen är svarta med bara en gulaktig ton högst upp på tibia. Iris är gul./Fotosidan

Artikeltaggar

Djur och natur

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.