Smittspridningen ökar i Gullspångs kommun

Nyheter
PUBLICERAD:
Foto: Johan Nilsson/TT
Från 5 till 41 nya fall av covid-19 på några veckor får Gullspångs kommun att höja ett varningens finger. Kommunen vädjar till människor att ta pandemin på allvar och följa rekommendationer.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Gullspångs kommun har ökat de senaste veckorna. Förra veckan noterades 41 fall i kommunen, veckan innan var det 31 fall, veckan före det 20 fall och ytterligare en vecka tillbaka var det enbart 5 fall.

Detta får nu Gullspångs kommun att vädja till invånarna att ta pandemin på allvar och följa rekommendationerna för att begränsa smittan. I ett pressmeddelande uttrycker kommunen att utvecklingen är mycket bekymmersam och att den måste hejdas.

Ökningen sker samtidigt som smittspridningen har minskat i andra kommuner i Skaraborg.

Alla kommuninvånare uppmanas att tvätta händerna och hålla avstånd, handla ensam i möjligaste mån och att följa nationella och regionala förhållningssätt och restriktioner.

Tillsammans med de två vårdcentralerna i kommunen, Närhälsan och Skagerns vård- och hälsoenhet, påminner kommunen även om att man vid symtom och i väntan på provsvar måste isolera sig. Om man får reda på att man har covid-19 framhålls att man behöver följa läkares instruktioner.

Enligt Kerstin Brandberg, verksamhetschef vid Skagerns vård- och hälsoenhet, förekommer det att människor med smitta inte isolerar sig tillräckligt väl. Det ser hon som en huvudorsak till den ökande smittspridningen i kommunen.

– Det är att folk inte respekterar att man ska stanna hemma när man är smittad, det är huvudorsaken, säger hon och uppmanar även hon till att följa rekommendationerna.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.