Hoppa till huvudinnehållet

Thörnqvist siar om kvalserien: ”Inte förvånad om Bois vinner”

Publicerad:
Filip Thörnqvist (näst längst till höger) var en av spelarna när Mariestad Bois gick upp i hockeyallsvenskan 2008. Nu tror han att det kan vara dags igen när kvalserien inleds på tisdag.

Hudiksvall, Nybro och Troja/Ljungby är lagen som står mellan Mariestad Bois och en plats i hockeyallsvenskan.

En som tror att det kan bära hela vägen för Bois är Filip Thörnqvist.

– Med tanke på Mariestads utveckling under säsongen blir jag inte förvånad om de vinner, säger den tidigare trotjänaren.

2008 var senast Mariestad Bois spelade i kvalserien till hockeyallsvenskan. En som fanns med i Mariestadslaget som då gick hela vägen är Filip Thörnqvist.

13 år senare hoppas han få se en repris. På tisdag inleder Bois den sex matcher långa serien med att möta Nybro på bortais.

– Jag tror det kommer bli jäkligt jämnt, men av det jag sett tror jag det står mellan Nybro, Troja och Mariestad. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det blir Bois som tar platsen, säger 31-åringen.

Rättvist avancemang

Till skillnad från 2008 kommer däremot Thörnqvist själv inte finnas med på isen. Den tidigare Boiskaptenen la av med ishockeyn efter förra säsongen, men han har ändå följt laget han gjorde 517 matcher i från nära håll.

Thörnqvist har nämligen agerat expertkommentator i flera webbsändningar från Bois matcher.

– Det har varit mycket upp och ner spelmässigt under såväl grundserien som allettan. Jag tycker ändå att det synts i topprestationerna att det funnits någonting där och nu när det gällt som mest har de plockat fram sin bästa ishockey, säger han.

Filip Thörnqvist när det begav sig i kvalserien 2008. Här i en match mot Asplöven.
Filip Thörnqvist när det begav sig i kvalserien 2008. Här i en match mot Asplöven.

Kvalserieplatsen säkrades i fredags när Bois på bortaplan slog ut storfavoriten Boden med 4–1 och totalt 2–0 i matcher.

– Jag tycker inte det var något snack utan att Mariestad vann rättvist över två matcher. Utifrån kändes det till och med som att matcherna mot Dalen i åttondelsfinalerna var tuffare, säger Thörnqvist.

Trodde du att Bois skulle slå ut Boden?

– Ja, lite faktiskt. Bois visade mot Dalen att de är ett slutspelslag och jag har alltid tyckt att den norra allettan blir lite upphaussad. Jag kände att Boden skulle passa Mariestad bra, så jag är inte överraskad.

Thörnqvist tror sig också ha hittat en av förklaringarna till succén.

– Jag tittade på plus/minus-statistiken från allettan och såg att många spelare hade höga plus och många låga minus. Då blir det en stor skillnad i spelet, säger han och fortsätter:

Jag sjukt imponerad över hur tredje- och fjärdekedjan klivit fram.

– Nu under slutspelet är jag sjukt imponerad över hur tredje- och fjärdekedjan klivit fram och bidragit såväl offensivt som defensivt. Det är inte bara spetsspelarna som levererar.

"Kan vända fort”

Ska Mariestad Bois gå hela vägen i kvalserien lär det krävas liknande prestationer som under slutspelet. Filip Thörnqvist tror inte det kommer skilja mycket mellan lagen i toppen.

– Fyra lag slåss om en plats där varje poäng är galet viktig. Åker man på en förlust gäller det att studsa upp direkt, för förlorar du två matcher i rad kan det redan vara för långt upp, säger Thörnqvist och berättar om sina erfarenheter från 2008:

Förlorar du två matcher i rad kan det redan vara för långt upp.

– Jag minns hur poängen började trilla in direkt och att vi kände hur vi var med och slogs om en plats i allsvenskan. Jag minns också hur viktigt det var att bara se till nästa match hela tiden, annars kan det vända fort.

Vad skulle vara ditt tips till spelarna i laget nu?

– Att gå ut och njuta. Det är få förunnat att spela en kvalserie. Mariestad har visat att de varit som bäst i de viktiga matcherna, så det gäller bara att fortsätta.

Hur gärna hade du varit med och spelat en kvalserie?

– Det blev ett snöpligt slut på förra säsongen, men jag vet hur hårt grabbarna i laget har jobbat för att ta sig till en kvalserie. Det är klart att det hade varit jättekul att spela, men nu får jag se på från läktaren och det ska också bli superroligt det också, avslutar Thörnqvist.

Artikeltaggar

Filip ThörnqvistHockeyettanIshockeyMariestad Bois HC

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.