Hoppa till huvudinnehållet

Delade meningar i Vänerenergis styrelse

Publicerad:
Det är olika meningar i styrelsen kring hanteringen av Vänerenergis hantering av vätgasanläggningen vid heter Kronoparkens förskola.
Det är olika meningar i styrelsen kring hanteringen av Vänerenergis hantering av vätgasanläggningen vid heter Kronoparkens förskola. Foto: Charlotte Ferneman

Styrelseledamoten Britta Wänström (V) ville att kommunfullmäktige ska ta ställning till om Vänerenergi ska driva vätgasanläggningen vid heter Kronoparkens förskola. Majoriteten vill vänta tills myndigheterna sagt sitt.

Vid Vänerenergis styrelsemöte i mars fick ledamöterna information av t f kommundirektör Thomas Johansson och teknisk chef Michael Nordin om den nya förskolan där el ska lagras i vätgas.

Sedan blev det diskussion om kommunägda Vänerenergis ansvar och delaktighet.

Ledamoten Britta Wänström (V) ville att frågan om att Vänerenergi ska hantera vätgas på platsen skulle tas till kommunfullmäktige.

Ägardirektiv

Hon hänvisade till ägardirektiven i bolagsordningen där det bland annat står att ”kommunfullmäktiges tillstånd ska inhämtas innan bolaget beslutar om frågor som är av principiell karaktär eller av större vikt”.

– Kommunstyrelsen har gett oss instruktionen om att söka tillstånd och driva vätgasanläggningen på Kronoparken, men jag bedömer att det är fullmäktige som bör ge oss det. Det är en stor grej att börja hantera vätgas på den här typen av plats. Därför tycker jag att det är kommunfullmäktige och inte kommunstyrelsen som ska besluta i den frågan.

Britta Wänström säger att Vänerenergi är verksamhetsutövare och tillståndshavare när det gäller den brandfarliga varan.

Britta Wänström (V).
Britta Wänström (V). Foto: Charlotte Ferneman

– Allt som har att göra med att tillståndet söks och följs är ju Vänerenergis ansvar.

Britta Wänström säger att informationen av Thomas Johansson och Michael Nordin var bra och tydlig.

– Vi har även haft ett halvdagsmöte med räddningstjänsten, MSB och länsstyrelsen för att styrelsen skulle få veta mer. Det var en jättebra möjlighet att ställa frågor om vätgas och allt annat som rör det. De tryckte på att vi måste förstå att vi är ansvariga och ingen annan.

Göran Hellström (L).
Göran Hellström (L). Foto: Charlotte Ferneman

Vill vänta

Göran Hellström (L) ville annorlunda och menade att styrelsen inte skulle diskutera frågan innan myndigheterna sagt sitt.

– Varför inte avvakta godkännandet, eller vad de nu kommer fram till, från länsstyrelsen, MSB och Räddningstjänsten. Innan vi vet vad myndigheterna tycker, ska vi inte lägga ned mer energi på frågan. Vi ska inte föregå deras utlåtanden. Skjut på diskussionerna innan vi vet om det är ett ärende som ska tas upp.

Göran Hellström tillägger:

– Det är ju inte säkert att vi ska sköta verksamheten, det finns ju fler bolag som är involverade i processen. Innan det är klart ska vi inte diskutera frågan.

Artikeltaggar

EkonomiMariestadMichael NordinThomas JohanssonVänerenergi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.