Hoppa till huvudinnehållet

Här finns behoven i kommunen - förslag på satsningar

Publicerad:
Nu börjar budgetarbetet för politikerna. Tjänstemännen har överlämnat förslag på extra tillskott i verksamheten.
Nu börjar budgetarbetet för politikerna. Tjänstemännen har överlämnat förslag på extra tillskott i verksamheten. Foto: Charlotte Ferneman

Vad ska kommunens pengar gå till under 2022? Den frågan får politikerna grunna på när budgeten ska tas fram. Störst behov av extra medel finns inom sektor stöd och omsorg.

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde presenterades de ekonomiska förutsättningarna inför nästa år och vilka behov sektorcheferna ser i verksamheterna utöver det man redan i dag betalar för.

Det största ekonomiska tillskottet efterfrågas av sektor stöd och omsorg. Socialchef Karin Utbo äskar ytterligare knappt 12 miljoner kronor till försörjningsstöd, ett nytt LSS-boende för unga vuxna med autismdiagnoser samt till placeringar av barn och unga.

– Vi arbetar hårt med hemmaplanslösningar, men det går inte i alla fall. Vi har grovt kriminella ungdomar som finns på SIS-institutioner. De klarar vi inte på egen hand, förklarade Karin Utbo på mötet.

Bättre stöd

Inom utbildningssektorn vill man höja elevpengen till grundskola och gymnasiet. Ett tillskott på 8,5 miljoner kronor föreslås för att klara de utmaningar som finns. Det handlar om kompetensförsörjning, att utveckla undervisningen med hjälp av digital teknik samt att anpassa skolans verksamhet så att alla elever i i behov av särskilt stöd får det och i tillräcklig grad.

Utbildningssektorn vill att elevpengen i Mariestad höjs för att bättre hantera de utmaningar som skolan står inför.
Utbildningssektorn vill att elevpengen i Mariestad höjs för att bättre hantera de utmaningar som skolan står inför. Foto: Jennie Hilli Sjöqvist/Arkiv

När det kommer till fastigheter önskas 1,8 miljoner kronor till underhåll av lokaler som kommunen hyr.

– Det är hyresavtal som vi haft länge och där vi fått en lägre hyra mot att vi tar på oss ett ansvar för underhåll. Det har inte påverkat ekonomin så mycket tidigare, men nu har tiden kommit ikapp oss och vi kommer att utkrävas på det ansvaret, förklarar Michael Nordin, avgående teknisk chef.

Nytt säbo

En annan satsning som kommunen behöver ta ställning till är ett särskilt boende för äldre med psykisk sjukdom. Det kan skapas på tredje våningen på sjukhuset i Mariestad. För att gå vidare med renovering och anpassning av lokalerna kräver ägaren Västfastigheter att kommunen tecknar ett preliminärt hyresavtal. Hyran beräknas kosta 1,8 miljoner kronor årligen.

En lika stor summa, 1,8 miljoner kronor, önskas till hälsofrämjande insatser för kommunens personal.

Ett förslag är att satsa resurser för att utöka öppettiderna på fritidsgården Elvärket.
Ett förslag är att satsa resurser för att utöka öppettiderna på fritidsgården Elvärket. Foto: Per Warvlin/Arkiv

Inom området kultur och fritid finns önskemål om att utöka öppettiderna hos ungdomskulturhuset Elvärket samt att starta en fritidsbank för utlåning av idrotts- och lekredskap. Det skulle kosta 1,5 miljoner kronor.

Mer mark

Andra behov som tjänstemännen ser är att kunna köpa mer mark till industri, handel, exploatering och bostäder, nya instrument till musikskolan, en ny och modern webbsida för kommunen, speldatorer till Elvärket, biblioteksdatabas och föremålsdatabas för museet. En investeringspott på yrkeshögskolan Dacapo är ett annat exempel.

Nu är det upp till politikerna att välja hur resurserna ska fördelas. Partiernas budgetförslag presenteras senare i vår.

Artikeltaggar

BudgetarDacapoEkonomiKarin UtboKommunstyrelsenMariestads kommunMariestads kommunMichael NordinVästfastigheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.