Jimmy Karlsson tar ny fart

Crosskart
PUBLICERAD:
Efter ett 2020 med få tävlingar ska Jimmy Karlsson ta nästa steg inom crosskart 2021.
Foto: JK Racing
Crosskartföraren Jimmy Karlsson laddar om efter ett 2020 fyllt med inställda och flyttade tävlingar.
Nu ska Mariestadsbon, som tävlar för Götene MK, ta nästa steg.
– Med vårt nya upplägg i depån hoppas vi kunna ha både bilen och mig som förare i topptrim till varje heat, säger han.

Inför 2020 hade Jimmy Karlsson en späckad kalender med tävlingar i Sverige, Norge, Danmark och Finland. På grund av den snabba spridningen av covid-19 blev dock bara ett fåtal tävlingar körda med blandade resultat.

– Året 2020 går inte att göra mycket åt. Det är bara att gilla läget, säger han.

Förutom att träna och testa olika inställningar så använde Karlsson den tävlingsfattiga sommaren till att jobba på andra viktiga delar. Teamet har bland annat provat lite olika upplägg på hur man jobbar på tävlingar.

Nu känns det som vi har fått till ett upplägg som fungerar

– Vi har insett att jag behöver ha fullt fokus på tävlingen och min körning för att kunna prestera en hel tävlingshelg. Vi har diskuterat det förut, men då jag är lite av ett kontrollfreak så har det gått sådär, skrattar Karlsson och fortsätter:

– Men nu känns det som vi har fått till ett upplägg som fungerar.

Karlsson hoppas kunna nå framskjutna placeringar.
Foto: Andreas Mathiasson

Stannar i Sverige

Under vintern har 22-åringen spenderat tid i garaget. Motorn har renoverats, en ny stol är på plats och en del andra uppdateringar har gjorts.

Tack vare kylan har han även kunnat spendera en del tid i bil på de frusna sjöarna.

– All form av körning är bra för att hålla i gång. Jag brukar köra en del i en simplare simulator jag har hemma, men det är svårt att få den riktiga fartkänslan, säger han.

I garaget är nu crosskarten på väg ihop och under april planeras det lite tester. Denna säsong har Karlsson planerat att stanna i Sverige och köra SM i första hand. Mästerskapet avgörs under fem deltävlingar och har premiär i Strängnäs i mitten av maj.

Som komplettering till SM tittar han även på eventuella tävlingar i andra serier. Bland annat de svenska RallyX nordic deltävlingarna i Höljes och Arvika.

– Coronaviruset verkar hänga kvar, så vi har valt att hålla oss inom Sverige. Då jag även tar examen i sommar tar skolan en del energi och jag vill helst inte vara därifrån för mycket. SM och de andra tävlingarna vi tittat på håller hög standard och har ofta stora startfält, säger han och avslutar:

– Ett stort mål för året är att vara jämn och prestera bra varje gång jag är på banan. Det är viktigt för att lyckas i ett mästerskap.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.