En oväntad stor mängd av den kinesiska ullhandskrabban har upptäckts i Vänern. Fynden av den invasiva arten oroar Andrea Kilströmer, forskningsassistent vid Högskolan i Skövde.
– Det är en tendens på att den kan vara på väg att etablera sig, säger hon.
Den kinesiska ullhandskrabban är ett hot mot inhemska arter eftersom den äter både fiskar och deras ägg.
– Arterna som finns naturligt i Vänern är inte rustade att försvara sig mot den kinesiska ullhandskrabban. Om den etablerar sig kan sjöns ekosystem slås ur balans, säger Andrea Kilströmer.
Sakkunniga på Högskolan i Skövde håller just nu på med en förstudie om hur invasiva arter i Vänern ska hittas så tidigt som möjligt. Enligt rapporter från yrkesfiskare finns det tecken som tyder på att ullhandskrabban expanderat de senaste åren.
– Vi har fått in många fler observationer än vi trodde. Det är ansenliga mängder det rör sig om, säger Andrea Kilströmer.
Fler studier behövs
Fynden har varit störst i de södra delarna av sjön med flest upptäckter runt Lidköping, men även vattnen utanför Mariestad utmärker sig. Uppåt Vänerns östra delar, vid Gullspång och Otterbäcken, finns inte lika många observationer.
– Krabban verkar trivas bäst vid sandzonerna nära land. Det är där de fastnat i fiskarnas bottensatta nät när djuren försöker komma åt fångsten.
Andrea Kilströmer berättar att hon inte vet exakt hur allvarlig situationen är. Det ska vidare studier utforska.
– Vi vill veta om krabborna har en komplett livscykel i sjön, vilket skulle vara oroande.
Krabban ska utrotas
Den kinesiska ullhandskrabban kommer till svenska vatten via ballasttankar i fraktfartygen. De lever i sötvatten till det är dags för parning i saltvatten eftersom ägg och larver kräver en viss salthalt för att utvecklas. När larverna växt till små krabbor vandrar de tillbaka till sötvatten och har då uppnått en komplett livscykel.
– Vi vet inte om detta skett i Vänern. Än så länge har bara stora krabbor upptäckts, vilket kan tyda på att en etablering inte inträffat ännu. Men det här måste undersökas ytterligare.
Ullhandskrabban är en mästare på att hitta sötvatten efter att de kläckts. Exemplar har hittats i sjöar 75 mil från havet.
Orsakar många problem
Nästa steg i studien är att testa olika fiskemetoder för att se vilken som passar bäst på krabban. Preliminärt är Otterbäckens hamn en av försöksplatserna.
– Målet är att fiska bort arten och utrota den från Vänern.
Är det praktiskt möjligt?
– Det kan bli svårt med tanke på att det kontinuerligt kommer nya individer med barlastvattnet, säger Andrea Kilströmer.
Ullhandskrabban är inte bara ett hot mot inhemska arter, den skadar fångster, får strandbrinkar att erodera genom att gräva gångar och kan vara en smittspridare av kräftpest.
– Det finns många skäl till att bli av med den så fort som möjligt, säger Andrea Kilströmer.
Kinesisk ullhandskrabba
* Ullhandskrabban kommer ursprungligen från vatten i området mellan Vladivostok och södra Kina, men har spridits till Europa och Nordamerika.
* Arten är ett kräftdjur som har fått sitt namn efter sina ullhåriga framklor.
* Inräknat benen kan djuret bli 15 centimeter långt.
* I de områden krabban finns i stora mängder har den stor inverkan på den inhemska faunan.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet.