Ny löparbana på Högelids IP

Publicerad:
Mariestads kommun konstaterar nu att den slitna löparbanan på Högelids IP måste bytas ut genast. Foto: Peter Gustafsson

Högelids IP kommer att rustas upp och den kraftigt eftersatta löparbanan kan bytas ut redan i år.

– Vi har gjort en inventering och kommit fram till att läget är akut, säger Michael Nordin, avgående teknisk chef i MTG-kommunerna.

Maif ser upprustningsbehov på Högelid

Trots att Högelids IP är i dåligt skick fanns inte anläggningen med som en av investeringsobjekten för år 2021. Mariestads AIF friidrott är de som främst nyttjar arenan och skickade tidigare i år in en skrivelse till kommunen. Där gjorde Maif bland annat anmärkningar på löparbanans slitna underlag där hål och sprickor är vanligt förekommande. Mariestads kommun gjorde därför en inventering och slog fast att idrottsplatsen behöver rustas upp omedelbart.

– Jag var själv inte på Högelid och inspekterade. Men jag har fått berättat för mig att anläggningen blivit allt sämre över tid eftersom underhållet varit dåligt, säger Michael Nordin.

Kan användas 2022

Det nya budet är att löparbanan kan bytas ut redan detta år. Ärendet ska upp i tekniska nämnden antingen nästa vecka eller vid maj månads sammanträde.

– Den politiska viljan är att fixa det här problemet snarast. Det kan bli en omprioritering där vi avsätter medel till Högelidsprojekt och skjuter på något annat arbete, säger Michael Nordin.

Kostnaden för projektet väntas landa på ett par miljoner kronor och den nya löparbanan kommer att kunna användas först nästa säsong.

– Anläggningen används sommartid och jag tror inte att de aktiva är intresserade av att vi renoverar medan de håller i gång. Bytet skulle passa bra till hösten, alternativt nästa vår om vi lägger projektet i nästa års budget.

Dränering ska fungera

I upprustningspaketet ingår att kastburen, där stålbultar står rakt upp från marken, restaureras samt en allmän uppfräschning av idrottsplatsen.

– Vi ska lägga ny sand i längdhoppsgropen, rensa ogräs och göra rent vid igensatta brunnar så att dräneringen börjar fungera normalt igen, säger Michael Nordin.

Underhållet har varit minimalt och arenan ser ut därefter.
Underhållet har varit minimalt och arenan ser ut därefter. Foto: Peter Gustafsson
Kastburen ska restaureras.
Kastburen ska restaureras. Foto: Peter Gustafsson
Ogräs ska bort när idrottsplatsen får en rejäl uppfräschning.
Ogräs ska bort när idrottsplatsen får en rejäl uppfräschning. Foto: Peter Gustafsson

Artikeltaggar

FriidrottHögelidMariestads AIF FriidrottMichael Nordin

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare