Polisen har extra fartkontroller

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Polisen håller nu lite extra koll på trafikanternas hastighet på vägarna.
Foto: Charlotte Ferneman
Polisen kommer att ha ökad närvaro och aktivitet ute i trafikmiljön under hela veckan. Målet är att bidra till sänkt hastighet och på så vis rädda liv och svåra skador.

Mellan den 19 och 25 april genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus hastighet. Polisens ökade närvaro och aktivitet ute i trafikmiljön ska bidra till att sänka medelhastigheten för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken.

Två av tre som omkommer i trafiken gör det i olyckor på vägar med hastighetsbegränsning på 70 km/h eller högre.

– Vi kan alla bidra till att reducera dödstalen i trafiken. Börja hos dig själv, lätta på gasen och respektera gällande hastighetsbegränsningar, de finns av en anledning, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen i ett pressmeddelande.

Preliminära siffror visar att 190 personer omkom i vägtrafiken under 2020. Enligt Trafikverket skulle 100 liv kunna räddas varje år om alla höll hastigheten.

Hastighetskontrollerna kommer att genomföras såväl synligt, men även genom dold övervakning i video-/pilotfordon.

I arbetet har man även kontroller av förare som använder mobiltelefoner under färd samt bälteskontroll.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.