Lott för lott ett växande intresse

Hus & hem
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Janne Larsson, styrelsemedlem i Västerängs koloniförening, satsar på grödor som potatis, tomater och svarta vinbär i år.
Foto: Charlotte Ferneman
Sedan 1977 har Västerängs koloniområde fungerat som en grön oas för Mariestadsborna.
Pallkrage, inglasad altan och bokashi må vara trädgårdstrender som kommer och går, men den sociala gemenskapen och förkärleken till jorden består.
– En yngre generation har börjat söka sig hit, säger Ola Bergqvist, ordförande i Västerängs koloniförening.

Det har börjat spira och gro i pallkragar och rabatter på Västerängs koloniområde. Här och var sticker gräslökstuvor fram som exempel på grödor som redan går att skörda.

Årets vår- och sommarsäsong har inletts med en gemensam städdag, då koloniföreningens medlemmar hjälpts åt att kratta gångar och plocka fram parkbänkar från vinterförvaringen.

Ola Bergqvist är nyvald ordförande i föreningen. Han är en riktig kolonilottsfantast, och tycker det är roligt att intresset även hos den yngre generationen växer.

– Under förra året bytte 14 stugor ägare. I år har det varit tre överlåtelser än så länge. Intresset är stort, och en hel del barnfamiljer har hittat hit som ett alternativ till sommarstuga.

Han får medhåll av styrelsemedlemmarna Saija Webermyr Hallbäck och Janne Larsson.

Firar 100 år

En tendens som trion har lagt märke till är att många satsar på att bygga inglasad altan och utomhusytor för avslappning och lediga dagar i solen.

– Odling och trädgård är fortfarande utgångspunkten i föreningen, men det har skett en viss förflyttning från odling till bebyggelse, säger Ola Bergqvist.

– Jag tror att odlingsintresset är på uppgång. Att det är en växande trend, i samband med att äta vegetariskt och värna om miljön, säger Janne Larsson.

Ursprunget till kolonilotterna kommer ifrån att man ville erbjuda stadens invånare ett ställe för odling och rekreation. Och 2021 är ett speciellt år för koloniförbundet - som i år fyller 100 år.

Från köksavfall till växtnäring

Vid Janne Larssons kolonilott, på knappt 300 kvadratmeter, är det diverse olika sorters grönsaker och blommor som gäller.

I växthuset gödslar Janne tomatplantorna med egen bokashi. Svarta vinbärsplantor har skjutits i höjden för att spara på det något begränsade odlingsutrymmet och i hinkar längs stugväggen är potatisen satt.

– Jag går och petar här hela tiden, som pensionär blir det nästan ett heltidsjobb, säger han och skrattar.

Bokashi är en trend som flera av Västerängs medlemmar hakat på. Kort och gott handlar det om att kompostera köksavfall och omvandla matresterna till jordförbättring och växtnäring.

Monica Bouveng komposterar hemma i lägenheten och använder sedan den näringsrika massan i trädgården vid sin kolonilott.

Det är hennes fjärde sommar i Västeräng. I år satsar hon på grödor som blåbär, krusbär, potatis och röda vinbär.

– Odling betyder allt för mig. Jag gillar att hålla på i jorden och se när det växer, säger Monica Bouveng.

Monica Bouveng trivs på Västerängs koloniområde. Det är hennes fjärde sommar här.
Foto: Charlotte Ferneman

”Mycket smidigare”

En bit längre ner längs grusgången håller Angelica och Björn Englund på att förbereda för säsongens odlingar. De är båda nyblivna ägare av varsin kolonilott.

– Det är ett perfekt läge att komma ut och bort från lägenheten, och skönt att ha ett projekt att ge sig på, säger Angelica Englund.

Pappa Björn Englund har tidigare bott i hus. Han är van vid att ha en större trädgård att sköta.

– Det blir kanske svårare att planera på ett mindre utrymme, men allting blir så mycket smidigare, resonerar han.

Sju sorters tomater

Saija Webermyr Hallbäck har sin kolonilott tillsammans med systern Hannele Webermyr en liten bit därifrån. Tillsammans odlar systrarna bland annat tomater, ärtor, lök och olika sorters örter.

– Jag odlar lite av varje och brukar köpa frukt och grönsaker som jag tar skott av. Nytt för i år är att jag ska testa physalis och passionsfrukt, säger Saija Webermyr Hallbäck.

Systrarna Saija Webermyr Hallbäck och Hannele Webermyr får hjälp av hunden Grynet vid sin kolonilott.
Foto: Charlotte Ferneman

Förra året odlades sju sorters olika tomater vid systrarnas kolonilott. Vaxbönor är en annan storfavorit.

Också här väntar Västerängs kanske populäraste gröda, som ofta förknippas med namnet Alströmer, på att tränga upp sina blast ur jorden.

Nu återstår det att se vem som hinner skörda de goda, gula knölarna innan midsommar.

– Det brukar bli något av en tävling, vilka som får potatis till midsommar, konstaterar Ola Bergqvist, Janne Larsson och Saija Webermyr Hallbäck.

Ola Bergqvist, ordförande i Västerängs koloniförening, tillsammans med sin företrädare Kenneth Nilsson.
Foto: Charlotte Ferneman
Magnolian står i blom.
Foto: Charlotte Ferneman
Håkan Sjöberg njuter av vårvärmen.
Foto: Charlotte Ferneman
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.