Näringslivschefen tog emot bidrag och lön samtidigt

Arbete
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Mariestads näringslivschef Susanné Wallner tog emot omställningsstöd och pension på totalt 561 163 kronor från Region Jämtland och Härjedalen samtidigt som hon hade en månadslön om 49 000 kronor från Mariestads kommun. Det avslöjar nu tidningen GT.
Foto: Klara Niggol/Arkiv
Mariestads näringslivschef Susanné Wallner hade dubbla inkomster. Hon fick ekonomiskt stöd från ett tidigare politikeruppdrag samtidigt som hon fick lön från Mariestads kommun. Det avslöjar tidningen GT.

Susanné Wallner var tidigare moderat regionråd i Jämtland och Härjedalen och det var i samband med att hon slutade där som hon sökte omställningsstöd och pension. Det är tänkt för att hjälpa toppolitiker i processen från offentliga uppdrag till ett annat arbete. I den granskning som GT har gjort har tidningen hittat 19 fall där politiker tagit emot det ekonomiska stödet trots att de redan har ett nytt jobb.

Enligt GT fick Mariestads näringslivschef Susanné Wallner ut 35 972 kronor i månaden i omställningsstöd och pension samtidigt som hon hade en heltidslön som utvecklingsstrateg i Mariestads kommun på 49 000 kronor i månaden.

Till GT säger Wallner att hon hade ett behov av stödet efter att hon slutat som regionråd och fått jobb i Skaraborg.

– Jag har ju rätt att få de där pengarna och har ansökt om det. Jag fick ställa om hela mitt liv och fick flytta ner dit. Det har jag gjort, förklarar hon i tidningens artikel.

I granskningen berättas också att Susanné Wallner var en av ledamöterna i regionstyrelsen i Jämtland och Härjedalen som beslutade om reglerna för omställningsstöd och pension. Enligt dem tillåts dubbla inkomster under det första året som stödet betalas ut. Samma dag som beslutet togs i regionstyrelsen skickade hon in en ansökning om omställningsstöd. Dagen efter medverkade hon, uppger GT, när samma beslut togs i regionfullmäktige.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.