Hoppa till huvudinnehållet

Camp Marie Curie ska locka tjejer till teknikyrken

Publicerad:
Teknikläraren Tereses Fahlgren Wallskog och Fredrik Silverstrand, koncernschef på Daloc Futura, arrangerar teknikläger för tjejer i åttonde klass på Centralskolan i sommar.
Teknikläraren Tereses Fahlgren Wallskog och Fredrik Silverstrand, koncernschef på Daloc Futura, arrangerar teknikläger för tjejer i åttonde klass på Centralskolan i sommar. Foto: Malin Bring

Bygg en sockervaddsmaskin, gör din egen analoga kamera, byt däck på en bil och laga en punktering - det är några av aktiviteterna som erbjuds tio tjejer i årskurs 8 under en veckas teknikläger i sommar. Lägret är kostnadsfritt och alla som genomför det får ett stipendium på 1 000 kronor.

Centralskolans tekniklärare Terese Fahlgren Wallskog hade gått och funderat på sin idé om att arrangera ett teknikläger för tjejer ett bra tag innan hon och kollegan Jan-Olof Wallskog lade fram den för skolledningen och representanter för näringslivet och politikerna. Lägret skulle få namnet Camp Marie Curie.

Det är bara 20 procent tjejer som söker till någon teknisk utbildning på gymnasiet, liksom också till högskolans tekniska utbildningar. Den siffran borde kunna höjas, tyckte de båda tekniklärarna, inte minst för att teknik är ett så fantastiskt roligt ämne, enligt dem själva.

"Vi kör!"

– När jag presenterade idén hade jag föreställt mig att folk skulle gå hem och fundera på saken ett tag, men till min förvåning sa alla direkt: "Vi kör!" berättar Terese.

En av de som sa "Vi kör" var Daloc Futuras koncernchef Fredrik Silverstrand, som liksom Terese själv har gått på Centralskolan, och har ett mångårigt samarbete med skolan.

Daloc bidrar till finansieringen av det åtta dagar långa tekniklägret, som kommer att ha plats till tio tjejer i årskurs åtta. Det råkar vara ovanligt få tjejer i den årskullen, bara 33 stycken, vilket innebär att omkring var tredje tjej i åttan ska lockas att vara med på lägret.

Utöver det varierade programmet, som exempelvis omfattar att testa Laserdome, göra en badbomb, besöka Balthazar Science Center och tillverka glass på kväve, kan kursen locka med att vara kostnadsfri, servera lunch och fika och ordna hämtning för de som bor där det saknas kollektivtrafik. Utöver stipendiet delas ett diplom, en tröja och en goodiebag ut till alla som fullföljer lägret.

En solcellsbil, en analog kamera, en sockervaddsmaskin och en badbomb - exempel på några av produkterna som kan tillverkas på lägret.
En solcellsbil, en analog kamera, en sockervaddsmaskin och en badbomb - exempel på några av produkterna som kan tillverkas på lägret. Foto: Malin Bring

Ger resultat

Det har visat sig att ger resultat att arrangera särskilda teknikaktiviteter för tjejer, enligt Terese; det ökar antalet kvinnliga sökande till de tekniska utbildningarna

– Och vi måste få in fler tjejer inom den här sektorn om Sverige ska möta behovet av arbetskraft inom de tekniska yrkena i framtiden. Det gäller inte bara högskoleutbildade ingenjörer, det behövs svetsare och CNC-operatörer också, säger hon.

– För oss på Daloc är lägret en klockren idé, vi vet ju att vi kommer att behöva många teknikkunniga medarbetare i framtiden, säger Fredrik Silverstrand.

– Jag vill verkligen uppmana alla tjejer som går i åttan att söka till lägret. Prova på, kasta dig ut i det, du kanske upptäcker helt nya sidor av dig själv! säger Terese.

Artikeltaggar

Balthazar Science CenterCentralskolanFredrik SilverstrandJan-Olof WallskogNyheterSkola och utbildningTeknik och vetenskapTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.