Hoppa till huvudinnehållet

Populära pass när träningen flyttar ut i Alhagen

Publicerad:
Även om det blev lite kyligare under onsdagskvällen, så var solen framme när jympapasset drog i gång i Alhagen. Foto: Charlotte Ferneman

Uteträning, ett vårtecken som många har längtat efter.

Efter en lång vinter med ständiga restriktioner har Friskis och Svettis startat upp sina pass, men bara utomhus.

I ”vanliga fall”, det vill säga tiden före coronapandemin, har Friskis och Svettis i Mariestad över 50 deltagare per pass. Men under det senaste året har verksamheten fått ställa in och ställa om stora delar av sina aktiviteter.

Under vintern har det varit några utomhuspass, men väder och vind har satt stopp för en hel del.

Så när föreningens schema började fyllas på med pass efter påsk, ja då blev trycket stort. Numera finns gruppträningar alla dagar i veckan, samtliga genomförs utomhus.

– Det bli snabbt fullbokat, så i dag har vi satt in ett extrapass jympa, säger Yvonne Jacobsson som leder extrapasset i Alhagen tillsammans med sin dotter Anna Ahlberg och värden Pia Johansson.

Det höga tryckte på platser har gjort att det har blivit flera extrapass under de första veckorna ute i Alhagen. Yvonne Jacobsson och Anna Ahlberg var ledare på jympa i onsdags.
Det höga tryckte på platser har gjort att det har blivit flera extrapass under de första veckorna ute i Alhagen. Yvonne Jacobsson och Anna Ahlberg var ledare på jympa i onsdags. Foto: Charlotte Ferneman

Avstånd

16 deltagare per pass, uppdelat på två rader med avstånd, är vad som gäller.

– Det ska vara tio kvadratmeter per person. Vi har bestämt att köra så här, det är genomförbart, säger ordförande Lena Palm.

Själv ska hon leda ett cirkelträningspass i Alhagen under onsdagskvällen.

– Hittills har det varit hyfsat väder. Det spelar ju en viss roll när man ska ner på marken och göra övningar, säger hon.

Men än så länge har ingen skrämts av vädret. Passen som bokas via en app, blir tillgängliga en vecka före. Och det gäller att vara ute i tid.

– Det märks att många har längtat efter att vi ska dra igång. Både deltagare och instruktörer är peppade, säger Lena.

Lena Palm, ordförande i Friskis och Svettis Mariestad, var ledare för ett pass med cirkelträning under onsdagskvällen.
Lena Palm, ordförande i Friskis och Svettis Mariestad, var ledare för ett pass med cirkelträning under onsdagskvällen. Foto: Charlotte Ferneman

Begränsat

Men även om det är snabb åtgång på gruppträningarnas platser, så ser Lena att det är betydligt färre medlemmar nu än före coronautbrottet.

Under förra våren och sommaren flyttades de flesta aktiviteterna utomhus, men under hösten kunde pass i små grupper genomföras inomhus.

– Vissa pass, där det inte går att hålla avstånd, har vi ställt in. Och har vi haft redskap, så har vi spritat allt, säger Lena.

Men när kommunen beslutade att stänga hallar, stängde också Friskis och Svettis lokal, eftersom föreningen hyr av kommunen.

– Det är tufft för oss som inte äger våra egna lokaler. Vi ska ju betala hyra, men kan inte alls bedriva vår verksamhet som vanligt. I januari var det bara 30 procent av de som i vanliga fall löser kort, som köpte, säger Lena.

Även om aprilvädret ställde till det något under onsdagskvällen och torsdagen, så innebär vår och sommar större möjligheter. Under onsdagens första pass, basjympa med Yvonne och Anna, var det glada miner, trots ett och annat regnstänk och att flera liggunderlag for i väg med blåsten.

– Nu hoppas vi att våra gamla medlemmar ska hitta tillbaka till oss och vi har faktiskt fått några nya träningssugna som har dykt upp nu när vi startat upp ute, säger Lena.

Artikeltaggar

Friskis och SvettisMariestadMotion och hälsaNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.