Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkan öppnar för besök i sommar - "Ett landmärke igen”

Publicerad:
Reporter Per Claesson
Per Claesson
per.claesson@mariestadstidningen.se

Rekonstruktionen av Södra Råda gamla kyrka öppnar för besök i juli. Den officiella invigningen av kyrkan sker nästa sommar, men redan i höst blir det en smyginvigning.

Rekonstruktionen av Södra Råda gamla kyrka fortsätter.
Rekonstruktionen av Södra Råda gamla kyrka fortsätter. Foto: Per Claesson

Från 3 juli är det tänkt att man ska börja ta emot besökare igen i den återuppförda Södra Råda gamla kyrka, när arbetet med innertaken och golven är färdiga. Det ska vara öppet på helger med guidningar och även finnas möjlighet att boka guidningar andra dagar.

Hur många som kan vara på plats samtidigt kommer att styras av de rådande restriktionerna för coronapandemin.

4 september blir det en slags smyginvigning av kyrkan för Södra Rådaborna, i regi av Södra Råda Akademin.

– Vi vill på något sätt markera för Södra Rådaborna att de har tillbaka en kyrka. Den kommer aldrig att kunna bli precis som den gamla, men det kan bli något intressant och något man kan vara stolt över som Södra Rådabo. Det är ett landmärke igen, säger Bengt Bygdén, ordförande i Södra Råda Akademin.

Tanken är att det ska bjudas på nävgröt och ges tillfälle att mingla med hantverkare och att det ska ordnas guidningar hela dagen.

– Detta blir också utifrån hur covid-läget ser ut då, säger Bengt Bygdén.

Dagen efter, 5 september, ska Gullspångs kommuns skolbarn bjudas in till gycklarskola och pannkaka.

Men den officiella invigningen av kyrkan sker inte förrän 4-6 juni 2022. Denna invigning anordnas av Insamlingsstiftelsen Södra Råda gamla kyrkplats, som bekostat återuppbyggnaden.

Det finns också hittills två anmälningar om att få anordna bröllop i kyrkan. En begränsning i detta sammanhang är att man endast får vara 30 personer samtidigt i kyrkan.

Artikeltaggar

Bengt BygdénBostad och byggenSamhälleSödra Råda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.