Död havsörn funnen

Djur & natur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En död havsörn har hittats på Matholmen.
Foto: Stian Lysberg Solum, Arkiv
Att hitta döda fåglar i naturen är inte vanligt. Att hitta en död havsörn är ännu ovanligare. Men i förra veckan gjorde en privatperson den sällsynta upptäckten.

– Vi fick tipset på måndag och hämtade den på tisdag. Örnen kan inte ha varit död mer än ett par veckor eftersom inga andra djur hade ätit av den. Den hade inte heller tappat i vikt, säger sjöräddare Sten-Gunnar Stéenson som lade fågeln i en plastsäck.

Sjöräddare Sten-Gunnar Stéenson hämtade hem havsörnen från ön Matholmen.
Foto: Johan Eklöf

För att utreda hur havsörnen dött ska den nu läggas i en frys på polisstationen och sedan skickas vidare på fågelobduktion.

– Av de tydligt vita stjärtfjädrarna framgick att det var en gammal individ. Men någon exakt ålder gick inte att fastställa eftersom den inte ringmärkts, säger Sten-Gunnar Stéenson.

Vanlig vid Vänern

Han berättar att mötet med den döda jätten har berört honom.

– Sådana här pampiga djur vill man inte se livlösa, samtidigt är det en del av det naturliga kretsloppet. När jag kom så nära fick jag verkligen en känsla för hur stor örnen var. Klorna var respektingivande.

Tror du att du kommer vara med om detta igen?

– Nej. En sådan sak händer bara en gång i livet.

Att se levande havsörnar runt Vänern har annars blivit en vanlig syn. Numer häckar 35 par runt Sveriges största sjö, något som glädjer Sten-Gunnar Stéenson.

– I början av 2000-talet fanns bara enstaka par i trakterna. Men nu räcker det med en kort båttur utanför Mariestad för att man ska få syn på denna mäktiga fågel.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.