Hoppa till huvudinnehållet

Digitalt första maj-firande även i år

Publicerad:
Årets första maj-firande sker, precis som i fjol, i digital form. Arkivbild från 2019 års firande.
Årets första maj-firande sker, precis som i fjol, i digital form. Arkivbild från 2019 års firande. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Den som vill fira traditionsenlig första maj på lördag får bänka sig fram skärmen.

Precis som i fjol flyttar firandet in på den digitala arenan.

– I första hand ser jag det som ett tillfälle att nå ut med kunskap, säger första maj-talaren Sebastian Ekeroth Clausson (S).

2020 genomfördes första maj-firandet i Mariestad digitalt till följd av pandemin.

Årets upplägg blir snarlikt, men med några nyheter, berättar Sebastian Ekeroth Clausson, ordförande i arbetarekommunen och kyrkopolitiskt ansvarig i partidistriktet.

– Vi har inget annat val än att göra det digitalt. Under de första majdagarna förra året nådde vi ungefär 200 personer med vårt förinspelade program, vilket är fler än vi brukar vara på torget. Det vore kul att komma upp i det i år igen.

Huvudtalare i år, och firandets dragplåster, är arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Hon får sällskap bakom talarstolen av Ida Ekeroth Clausson (S), oppositionsråd i Mariestad, Sebastian Ekeroth Clausson, och Jenni Strand, ordförande för Kommunal Vänerväst.

– Många har som tradition att lyssna på tal första maj, nu när tiderna är som de är vill vi kunna samla människor inom arbetarrörelsen framför sina skärmar, säger Sebastian Ekeroth Clausson.

Lokala musikförmågor kommer att medverka. Detta i form av Simon Swahnström och Marcus Frykén.

Har årets firande något tema?

– Temat för i år är ”välfärden först”. Det är något som vi brukar arbeta för. Varje talare får själv lägga upp sitt tal, jag kommer till exempel att prata om vikten av att engagera sig inför kyrkovalet, säger Sebastian Ekeroth Clausson.

– Det blir lite annorlunda upplägg i år. Förra året hade vi ett virtuellt demonstrationståg, i år vet jag att vi har jobbat mer med första maj-plakat.

Hela firandet kommer att sändas via Youtube och Facebook med start klockan 11.30.

Artikeltaggar

Eva NordmarkFacebookFörsta majIda Ekeroth ClaussonMariestadNyheterSebastian Ekeroth ClaussonSimon Swahnström

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.