Skapar ny värld av upplevelser

Publicerad:
Glaskonstnären Robert Oldergaarden gästar tillsammans med Tina Andreasson och hennes tavlor. Foto: Charlotte Ferneman

Robert Oldergaarden är glaskonstnär med internationell erfarenhet som gärna återkommer till Mariestad. Hans verk med glas i glaset ackompanjeras väl av Tina Andreasson tavlor.

Efter närmare ett år av tomhet är det återigen färg, form och kreativitet som fyller Gutenbergshuset. Ölandskonstnären Robert Oldergaarden var åtta år ung när han lära sig att dreja. Men eftersom det fanns få jobb i branschen började han på 1970-talet utbilda sig vid glasskolan vid Orrefors glasbruk.

– Det var som att mina händer aldrig hade gjort något annat, säger glaskonstnären som i dag skapat sig ett namn både i Sverige och utomlands.

Nu är han för andra gången i Gutenbergshuset. Denna gång kommer det lilla rummet att förvandlas till mörkerrum.

– Jag ska släcka ner för att visa upp mitt glas som jag har satt ledlampor i. Det blir som en tredimensionell effekt, säger Robert Oldergaarden.

Robert Oldergaardens glaskonst med ledlampor.
Robert Oldergaardens glaskonst med ledlampor. Foto: Charlotte Ferneman

I den stora salen kommer hans konst, bland annat en ubåt av glas, smide och med inbyggd rörelse, få sällskap av tavlor. Dessa är signerade Tina Andreasson. Hon bor på Kungsholmen och har under pandemin tagit steget till att satsa helhjärtat på skapandet.

Kor från Öland signerade Tina Andreasson.
Kor från Öland signerade Tina Andreasson. Foto: Charlotte Ferneman

– På ett sätt har pandemin fört något positivt med sig, annars hade det nog dröjt väldigt länge till, säger konstnären bakom verk med mycket färg och uttryck.

Olja, akryl och glasbitar, vad som hamnar på hennes verk, och vad de föreställer, styrs av humöret, upplevelser och bilder.

Tina Andreasson gillar att blanda olika tekniker, vad som är motiv styrs av humöret, upplevelser och bilder.
Tina Andreasson gillar att blanda olika tekniker, vad som är motiv styrs av humöret, upplevelser och bilder. Foto: Charlotte Ferneman

Utställningen pågår mellan den 1 till och med den 23 maj.

Artikeltaggar

GutenberghusetKonstMariestadÖlandOrrefors

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare