Hoppa till huvudinnehållet

Så blev årets 1 maj i Mariestad: ”Jag hoppas det blir en parentes”

Publicerad:
Så här brukar det se ut när Therese Weckström och Mariestads andra socialdemokrater tågar genom stan på 1 maj. Men inte i år. I stället hölls digitala firanden.
Så här brukar det se ut när Therese Weckström och Mariestads andra socialdemokrater tågar genom stan på 1 maj. Men inte i år. I stället hölls digitala firanden. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Årets 1 maj-firande blev, precis som ifjol, ett annorlunda evenemang. I stället för demonstrationståg och tal på torget hölls en digital aktivitet.

– Jag saknar gemenskapen, säger socialdemokraten Therese Weckström, Mariestad.

För många är 1 maj en speciell dag; Ett tillfälle att samlas och uttrycka sin åsikt.

– Det är en högtidsdag! Det är alltid roligt att varje år få komma ut och träffa partikamrater och gå i tåget. Det är en häftig känsla, att se drillflickorna och höra orkestern spela Internationalen, säger Therese Weckström.

Men även i år stoppade pandemin det traditionella firandet. I stället hölls digitala evenemang med tal och musik. Hos Socialdemokraterna i Mariestad talade bland annat oppositionsrådet Ida Ekeroth Clausson och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Det som är bra med det digitala firandet är att du kan lyssna på flera tal. Nu kunde jag höra talen både från Mariestad, min hemstad Göteborg och från Stockholm, berättar Therese Weckström, som annars fått välja på vilken ort hon ska fira 1 maj.

Trots det hoppas hon att 2020 och 2021 blir en parentes i historien om 1 maj-tågen och att allt är som vanligt igen nästa år.

– Det är maffigt när vi går många tillsammans, svänger ut från Mariagatan och har hela Stockholmsvägen framför oss. Det kan inte ersättas. Jag hoppas verkligen att folk hittar tillbaka till 1 maj när vi får fira igen. Gemenskapen är viktig, menar hon.

Artikeltaggar

CoronavirusetEva NordmarkFörsta majIda Ekeroth ClaussonMariestadPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.