Länsstyrelsen kritisk mot Askeviks-planer

Samhälle
PUBLICERAD:
Två nya detaljplaner ska möjliggöra en utbyggnad av Askeviks camping. Men länsstyrelsen har synpunkter hur planerna har utformats.
Foto: Michael Gustafsson/Arkiv
Det finns inga skäl att häva strandskyddet för hela det område vid Askeviks camping som kommunen föreslår i två nya detaljplaner. Det menar länsstyrelsen.

Mariestad kommun har pekat ut Askevik som ett område lämpligt för landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) och just nu pågår en granskning av de två detaljplaner, som ska göra en sådan satsning möjlig.

Den ena planen, Askevik, berör den befintliga campingen och norrut, den andra, Äskekärr, omfattar mark söderut.

Men länsstyrelsen ser brister i detaljplanerna. I båda fallen vill myndigheten se kompletteringar när det gäller skydd mot översvämning.

Dessutom anser länsstyrelsen att det inte finns skäl att lyfta strandskyddet för den sydligaste delen av Äskekärrs-planen. Området uppfyller inte kriterierna för LIS, skriver myndigheten i ett granskningsyttrande, och ser inte heller några andra godtagbara skäl.

Om kommunen antar detaljplanerna utan att justera dem utifrån de synpunkter som länsstyrelsen har, kan de överprövas och kanske upphävas.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.