Nya kommunchefen stämplar in

Publicerad:
Än så länge är kommunchefens nya kontor ganska kalt och ogästvänlig, men en flugsmälla har han åtminstone fått. Foto: Malin Bring

Han lockades av samarbetsandan och uppskattar engagemanget hos medarbetarna, men mycket till mjukstart blev det inte för Törebodas nye kommunchef.

– Det har varit ganska intensivt på tekniska i Mariestad på sista tiden, i och med att vi är flera chefer som slutar ungefär samtidigt. Av den anledningen jobbade jag kvar en månad längre än det var tänkt, säger han.

Istället för att gå bredvid förre kommunchefen Per-Ola Arnling Hedberg och lära upp sig i en månad, har han fått introduceras löpande när det varit möjligt. Mer än en helgs vila blev det inte innan det nya jobbet rev igång på måndagsmorgonen. Budgetprocessen har Michael Nordin dock deltagit i från början.

Det var bland annat möjligheten att vara med och påverka utvecklingen i en kommun av överskådlig storlek som fick honom att söka tjänsten.

Nästa steg

– När jag fick jobbet som VA-chef för sju år sedan kom jag från industrin och hade inte så mycket hum om vad en kommunal verksamhet innebar. Som VA-chef fick jag upp ögonen för vad det betyder att förvalta skattebetalarnas pengar och leverera tjänster till kommuninvånarna.

Efter tre år inom vatten och avlopp tog han steget till att bli teknisk chef. Det innebar att han involverades mer direkt i de politiska diskussionerna.

– Jag har väl funderat lite på att nästa steg för mig skulle kunna vara att bli kommunchef. Fast det har verkat ganska avlägset, ända tills jag fick höra att P-O skulle sluta.

Töreboda känns lite som hemmaplan; här känner han medarbetarna och politikerna och gillar stämningen och kulturen, säger han. Om han skulle satsa på att bli kommunchef var Töreboda kanske ett bra alternativ?

Hade du inte hellre velat bli kommunchef i Mariestad? Den tjänsten blev ju ledig nyligen.

– Det vore väl konstigt om jag skulle svara ja på den frågan. Någonstans har jag nog varit medveten om att det jobbet skulle kunna bli ledigt, men det är tjänsten här i Töreboda jag har varit lockad av.

Michael Nordin lockades av ordningen och redan i Töreboda kommun, säger han.
Michael Nordin lockades av ordningen och redan i Töreboda kommun, säger han. Foto: Malin Bring

Vad var det med Töreboda som lockade?

– Det är ordning och reda här. Medarbetarundersökningar visar att de anställda trivs och kommunen har en väl förankrad värdegrund, Tillväxt, trygghet, tillsammans, som jag uppfattar att även folk utanför kommunhuset pratar om.

– Det finns någon form av gemensamhetsanda i Töreboda. Det blev bland annat tydligt på Näringslivsgalan för två år sedan, där flera företagare gav uttryck för att de anser sig ha en mycket bra dialog med kommunen.

Du tillträder som kommunchef i ett läge där kommunen har mycket ansträngd ekonomi, som troligen inte kommer att kunna stagas upp med hjälp av de senare årens stora statsbidrag. Hur ser du på det?

– Det är förstås en stor utmaning. Vi måste försöka hitta sätt att få kommuninvånarna att bli mer självständiga. Hur det ska gå till har jag ingen lösning på här och nu, men jag vet att diskussionerna bland politiker och medarbetare handlar om att hitta nya arbetsformer och sätt att samverka inom kommunen. Det har gjort intryck på mig att se engagemanget lysa i ögonen på många medarbetare.

Hur ska du få med kommuninvånarna i den här processen?

– Vi har ett jobb att göra där. Ofta uppfattas förändringar som något negativt; jag tror vi behöver vara synliga och tillgängliga för medborgarna för att marknadsföra de här tankegångarna hos dem.

Din föregångare tyckte han hade mycket att lära om det tekniska som kommunchef, eftersom han kom från socialtjänsten. Du är lite tvärtom?

– Ja det kan man säga, jag kan inte mycket om vård och omsorg än, Det ska bli spännande, jag hoppas jag kan tillföra något nytt.

Än så länge är det inte mycket mer än den egna väskan som präglar nya kommunchefen Michael Nordins kontor.

Artikeltaggar

EkonomiMariestadMichael NordinPolitik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare