Hoppa till huvudinnehållet

Mariehus har vänt minussiffror till plus – satsar på underhåll och nybygge

Publicerad:
Mariehus vd Stefan Rånes är glad att resultatet för det kommunala bostadsbolaget nu pekar uppåt och inte minst att fastigheten Ärlan, där Knallen ingår, gått med vinst.
Mariehus vd Stefan Rånes är glad att resultatet för det kommunala bostadsbolaget nu pekar uppåt och inte minst att fastigheten Ärlan, där Knallen ingår, gått med vinst. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Det kommunala bostadsbolaget Mariehus gick med vinst 2020. Nu satsar företaget på lägenhetsrenoveringar, men funderar samtidigt på nya husbyggen.

Mariehus har under flera år haft stora minusresultat, men nu har trenden vänt. Bokslutet för 2020 visar på en vinst på tolv miljoner kronor.

– Tidigare år har bolaget belastats av nedskrivningar och nyproduktionsprojekt. Det behövde vi inte göra för 2020, förklarar Mariehus vd Stefan Rånes.

Han är särskilt nöjd med att dotterbolaget Mariehus Ärlan, där Knallenhuset ingår, nu går med vinst.

– Visserligen är det inte med så mycket, bara omkring 50 000 kronor, men det är otroligt glädjande med tanke på att det gått back sedan vi köpte fastigheten, säger Stefan Rånes.

Positiv effekt

En förklaring till till den positiva utvecklingen är att Ärlan 3 (Knallenhuset) och Ärlan 4 har slagits ihop till en fastighet och nu finns i ett eget bolag. Lägenheterna i Ärlan 3 kan därmed bidra med intäkter.

I Knallenhuset har också tre nya lägenheter skapats på plan tre. Alla är uthyrda och inflyttade. På plan ett kommer en restaurang att öppna under året. Det innebär att det bara är plan två som inte är uthyrt.

– Nästa steg är att se hur vi kan fylla lokalerna. Det kommer att medföra kostnader oavsett vilken verksamhet det blir. Nya mattor, väggar och tak behövs, berättar Stefan Rånes.

Efter en kraftig försening kom rotrenoveringen av Mariehus lägenheter på Mariagatan igång den 21 april.
Efter en kraftig försening kom rotrenoveringen av Mariehus lägenheter på Mariagatan igång den 21 april. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Femårig plan

Huvudfokus för Mariehus i år är dock fastighetsunderhåll. Först ut är 102 lägenheter på Mariagatan, där vatten- och avloppsrör samt elledningar byts ut. Arbetet har på grund av pandemin fått skjutas upp flera gånger, men nu är man igång. Totalt investeras 45 miljoner kronor i projektet.

– Vi har ett långsiktigt underhållsprogram som vi följer. När vi är klara på Mariagatan går vi vidare till Mariegärde. Det blir ett nästan dubbelt så stort projekt då nästan 200 lägenheter berörs, säger Stefan Rånes.

Även på Mariegärde handlar det omfattande renoveringar, som enligt plan ska starta 2022.

Nya byggprojekt

Samtidigt undersöker det kommunala bostadsbolaget möjligheten att bygga nytt. Mariehus har få lediga lägenheter och enligt Stefan Rånes finns ett starkt behov av hyresrätter i kommunen.

– Vi har förvärvat mark i Lyrestad där vi planerar för rad- eller parhus. Vi får se vad prislappen på dem kan bli och vad marknaden klarar av.

En skiss över hur det framtida radhusbygget vid golfbanan kan komma att se ut. Men först måste en ny detaljplan över området skapas och nu ligger bollen hos kommunen.
En skiss över hur det framtida radhusbygget vid golfbanan kan komma att se ut. Men först måste en ny detaljplan över området skapas och nu ligger bollen hos kommunen. Foto: Mariehus

Ett annat radhusprojekt som Stefan Rånes tror på finns vid golfbanan i Mariestad.

– Läget är otroligt bra. Det är både naturnära och stadsnära.

Mariehus har ett avtal med Mariestads golfklubb, som äger marken, om att få förvärva den. I dagsläget väntar parterna på att kommunen ska ta fram en detaljplan för området.

– Det måste finnas en samsyn, understryker Stefan Rånes.

Krogkedja öppnar i KnallenhusetSaftig ombudgetering när byggprojekt försenasAllt uthyrt i LejonetMariehus renoverar 102 lägenheter: "De blir som nya"Kritik mot Mariehus kring hyreshöjning

Artikeltaggar

HyresrätterKnallenLyrestadMariagatanMariehusMariestadMariestads GolfklubbSamhälleStefan Rånes

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.