Hoppa till huvudinnehållet

Svanäng om upphävda avstängningen: ”Vi är tillbaka på ruta ett”

Publicerad:
Mariestads ridklubbs Emma Svanäng har under flera år påpekat hur illa flera personer från arabnationerna behandlar sina hästar.
Mariestads ridklubbs Emma Svanäng har under flera år påpekat hur illa flera personer från arabnationerna behandlar sina hästar. Foto: Michael Gustafsson

Distansryttaren Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimis stängdes av i 20 år för att ha dopat en av hans hästar.

Nu har domen upphävts och Emma Svanäng är besviken efter beskedet.

– Jag tappar suget lite, säger den landslagsmeriterade distansryttaren från Ekby.

Under en distansritt-tävling i Frankrike 2016 drabbades Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimis häst, Castlebar Cintraband, av en öppen stressfraktur på ena benet och blev tvungen att avlivas. I den efterföljande obduktionen upptäcktes det att frakturen orsakats av upprepad och långvarig nervblockering vilket gjort att hästen inte känt någon smärta.

Fallet hamnade hos Internationella ridsportförbundet (FEI) och domen mot Abdul Aziz Bin Faisal al-Qasimis blev stenhård: 20 års avstängning för dopning och djurplågeri.

– När domen kom kände man ”äntligen börjar det hända saker”. Dyra böter spelar ingen roll för arabnationerna utan en lång avstängning är det enda som hjälper, men så kommer de undan för att de överklagar. Nu är vi tillbaka på ruta ett, säger Emma Svanäng, som i flera år talat öppet om oegentligheterna inom distansridningen.

”Har mina aningar”

I början på den här veckan stod det dock klart att Abdul Aziz Bin Faisal al-Qasimis avstängning upphävs efter att ryttaren själv överklagat. Cas (idrottens skiljedomstol) anser nämligen att FEI inte lagt fram tillräckligt starka bevis för att ryttaren eller hans veterinär borde ha upptäckt den påstådda skadan hos hästen.

– Det är klart att hästen gått igenom besiktningen och verkar fräsch när den inte har någon känsel. Av de jag pratat med är det ingen som riktigt förstår hur de kunde häva domen, men såklart har jag mina aningar, säger Svanäng och syftar på pengar.

Reaktionerna i ridsportvärlden har inte låtit vänta på sig. I ett pressmeddelande har bland annat FEI:s chefsveterinär, svensken Göran Åkerström, uttryckt beskedet som ”oerhört frustrerade”.

– Det enda vi kan göra som ryttare är att inte åka på tävlingarna som de här personerna arrangerar. Om några veckor är det VM i Pisa och vad jag vet är det bara en svensk som åker dit, säger Svanäng.

Hur känner du över situationen?

– Det känns hopplöst. Själv så tränar jag år ut och år in mot olika målsättningar med mina hästar. Jag lägger ner pengar och engagemang, men när jag kommer ut på tävlingar ställs jag mot hästar som har massvis med preparat insprutade i sig. Det är inte så roligt att inte få en ärlig chans.

Blickar mot EM

För Svanäng själv är det fortfarande oklart hur mycket tävlande det blir under året. Såväl coronapandemin som hästinfluensan vållar problem.

– Det är EM i Nederländerna i höst som jag siktar mot, men både TS Coyote och Baronez Wilda behöver en ”16-milare” till för att kvala in. Jag tittar på en tävling i Samorin, Slovakien, i juni, men vi får se, säger Svanäng och avslutar:

– Jag håller båda hästarna tränare och så får vi se vad som händer. Skulle det bli tävling är det bara att trappa upp träningen ett snäpp.

Artikeltaggar

Emma SvanängHästsportMariestads RK

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.