Ny satsning på jobb för långvarigt arbetslösa

Publicerad:
Nu söker MTG-kommunerna nya samarbeten för att hitta sysselsättningar för personer som står långt från arbetsmarknaden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Jan Fleischmann/Arkiv

Med ett slimmat arbetsliv är det svårt att hitta platser för rehab eller enklare arbetsinsatser. Det vill MTG-kommunerna ändra på. Nu startar ett nytt projekt för att engagera företag, föreningar och andra intressenter.

I dag ställs stora krav på speciella kompetenser och prestationsförmåga på arbetsmarknaden. Men alla är inte stöpta i samma form.

– När vi har analyserat projektsatsningar mot den målgrupp som står allra längst från arbetsmarknaden ser vi att det inte går ihop. Det finns inga arbetsplatser på den ordinarie arbetsmarknaden för den gruppen, säger Maria Johansson Berg, enhetschef på Maria Nova vuxenstöd.

Anställningen blev en lyckträff - språket inget hinder för ElenAllt fler lever länge på försörjningsstöd - nu tar kommunen krafttag

Hon har dammsugit Sverige i jakt på lösningar och hittat många goda exempel.

– Kommunen har en hel bukett av möjligheter. Vi kan till exempel ställa krav i upphandlingar på att motparten ska samarbeta med arbetsmarknadsenheten, säger Maria Johansson Berg.

Fler platser

I dag har arbetsmarknadsenheten, AME, några platser i huset. Till exempel finns ett avtal med Systembolaget om att vika kartonger. Några grupper jobbar åt andra sektorer i kommunen, bland annat med parkarbete och städning i stadsmiljö.

– Men vi behöver många fler platser och olika typer av jobb, gärna mer utvecklade uppgifter. Jobb med administrativa uppgifter saknas helt, säger Maria Johansson Berg.

Maria Johansson Berg, enhetschef på Maria Nova vuxenstöd.
Maria Johansson Berg, enhetschef på Maria Nova vuxenstöd.

Hon förklarar att de arbetssökande hos AME har olika kompetenser. Någon är fysiskt stark, men behöver en tydlig vägledning i arbetet, en annan är akademiker med en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan. En tredje är utrikesfödd, vilket gör det svårt att få in en fot på arbetsmarknaden.

EU-projekt

För att hitta nya vägar startas nu ett EU-finansierat projekt inom Mariestad-Töreboda-Gullspång. Ett mål är att skapa samarbeten mellan kommun, företag och föreningar.

– Vi vill höja kunskapen kring vilka möjligheter som finns och hitta lösningar, säger Maria Johansson Berg.

Hon förklarar att det finns stora resurser även i gruppen som står långt från arbetsmarknaden.

– Även om man inte kan jobba heltid eller göra alla uppgifter, kan man göra väldigt mycket. Hos Svenska kyrkan finns personer som kanske inte har körkort, men de kan skotta snö, klippa gräs, och rensa ogräs.

Under projektet kommer att det att hållas workshops och föreläsningar om hur ideella offentliga partnerskap kan se ut och hur det kan ställas krav på socialt ansvarstagande i upphandlingar.

Artikeltaggar

AMEArbeteGullspångs kommunGullspångs kommunMaria NovaMariestads kommunMariestads kommunStöd och omsorgTöreboda kommunTöreboda kommun (org)

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare