Mariestad som bas för internationellt samfund
Vad var syftet med konferensen?
– Ämnet hantverk är något som flera forskare använder, men de flesta är spridda på olika fakulteter och inom olika ämnesfält. Det här var ett sätt att sammanföra forskare som använder hantverk i sin forskning samt lyfta ämnet hantverksvetenskap, säger Tina Westerlund, universitetslektor med inriktning hantverk på Göteborgs universitet samt arrangör för den digitala hantverksvetenskapliga konferensen Biennal International Conference for the Craft Science.
– Sedan ville vi även sedan hitta nya former för redovisning av forskning.
Vilken roll har Mariestad i det här?
– Från början var det planerat att konferensen skulle vara i Mariestad i september förra året. Det är något som vi tänkt på i många år eftersom Göteborgs universitet har etablerat sig här. Institutionen för kulturvård har inte bara byggt upp hantverksutbildning i Mariestad, utan också utvecklat hantverksinriktad forskning. En viktig bakgrund till konferensen var därför att mötas just här. Nu har konferensen genomförts, men denna gång digitalt.
Vad har den här konferensen gett?
– Trots det digitala formatet kunde vi presentera ett innehållsrikt och intresseväckande program. Det märktes att det fanns ett stort behov av att faktiskt få möta andra forskare som arbetar med liknande frågor. Nu har vi börjat bygga upp en hantverksgemenskap inom akademin och Mariestad har blivit basen för det.
– Genom att göra det här har vi etablerat verksamheten i Mariestad, med Hantverkslaboratoriet och Institutionen för kulturvård på en internationell akademisk arena. Många har sett att det finns andra att samverka med. Vi har tydliggjort hantverksforskningen i akademin.
Hur går ni vidare nu?
– Det här var den första konferensen vi genomförde, men vi hade redan bestämt från början att det ska vara en återkommande konferens. Vi siktar på att det ska vara i Mariestad hösten 2023.