Hoppa till huvudinnehållet

Elsa uttagen i landslagstrupp

Publicerad:
Efter många timmars träning på Otterstrand har Elsa Folkesson från Otterbäckens BK blivit uttagen i F17-landslagets trupp.
Efter många timmars träning på Otterstrand har Elsa Folkesson från Otterbäckens BK blivit uttagen i F17-landslagets trupp. Foto: Peter Gustafsson

Gruset ligger grått på Otterstrands bandybana.

Men det finns glans – Elsa Folkesson är uttagen till F17-landslaget.

– Jag blev chockad när jag fick beskedet. Det känns jättebra och spännande, säger 15-åringen.

VM-turneringen spelas i Lidköping 3 till 5 december i år, och arrangeras av Lidköpings AIK, tillsammans med Svenska bandyförbundet.

Förbundskaptenen Lisa Ahlander har tagit ut 32 lovande spelare till en preliminär trupp, som sedan ska gallras.

Det hör inte till vanligheterna att Otterbäckens BK finns med i landslagssammanhang, framförallt inte på tjejsidan. Elsa Folkesson tillhör ett glatt undantag med förhoppning om att bli med i den slutgiltiga truppen.

Precis som många av sina tjejkompisar spelar Elsa i ett blandat OBK-lag med killar och tjejer.

Den gångna säsongen åkte hon även till Villa Lidköping för att via dubbellicens träna och spela med ett rent tjejlag. Från det laget har fem spelare också blivit uttagna (Moa Lind, Ebba Stern, Maja Jonsson, Moa Ellefsen, Ida Wikström).

Elsa Folkesson lägger ner mycket tid på träning. Förutom lagträning har hon kört individuella träningar. Ibland ägnar hon sig även åt motocross.

– Jag har tränat via ”Inspirationslandslaget” som vill få ungdomar att spela bandy. De skickade ut en övningsbank som man kan använda själv. Då har jag kört på Otterstrand, skjutit väldigt mycket och tränat skridskoteknik.

Eftersom pandemin satte stopp för matcher (enbart ett fåtal gick att spela) har ungdomsspelarna fått ägna sig åt träning.

– Man har fått göra det bästa av situationen.

Mixat lag en fördel

Den defensiva mittfältaren Elsa har hela sommaren och hösten till att förbereda sig. Hon känner att träningen tillsammans med killarna är en fördel.

– Att träna med killar har varit en naturlig del och väldigt givande. Det är tuffare och med mer fart. Jag vågar gå på lite mer än de som bara spelat med tjejer. Men det är kul att kunna spela med båda lagen, beskriver Elsa, som är ett år yngre än de flesta i den preliminära landslagstruppen.

Att träna med killar har varit en naturlig del och väldigt givande

Även under gymnasietiden tänker Elsa kombinera OBK och Villa. Hon ska studera barn- och fritidsprogrammet på Vadsbogymnasiet.

– Jag funderade på bandygymnasiet, men ändrade mig med tanke på pendling. Jag vill fortfarande spela här så länge jag kan, säger Elsa och blickar ut över Otterstrand.

Tjejer får vara två år äldre i U16-lag. Förhoppningen är att OBK får ihop ett mixat lag till vintern.

Sveriges F17 är regerande mästare efter seger i senaste mästerskapet i Varkaus i Finland 2019. VM skulle ha spelats på hemmaplan redan under 2020, men fick flyttas fram med anledning av coronapandemin.

– Många av de uttagna spelarna har vi inte haft möjlighet att se i träning eller match. Men via ett gott samarbete med klubbtränarna har vi ändå kunnat skaffa oss en bra bild, säger Lisa Ahlander till förbundets hemsida.

Artikeltaggar

BandyOtterbäckens BK

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.