Hoppa till huvudinnehållet

Ute kan ingen stängas ute

Publicerad:
Petra Hiort af Ornäs tar täten från Domkyrkan mot Ekudden. Bakom henne syns nya prästen Jenny Anshelm. Foto: Birthe Wetter

– I andra kriser brukar kyrkan alltid hålla öppet för att samla människor, det är vårt främsta verktyg, säger diakonen Camilla J Ivarsson.

Men hon, kollegorna och de ideella krafterna har hittat sätt att träffas på. Utomhus finns det inga dörrar bara gemenskap.

Regnet är lätt men stadigt och ihållande denna söndag. Lisa Karlsson erkänner att hon tänkte efter både en och två gånger innan hon tog på sig vandringskängor och regnkläder för att gå till Domkyrkan.

– Jag funderade en stund, men jag ville umgås med de andra som brukar gå de här pilgrimsvandringarna, säger hon.

För henne och Anna-Karin Karlsson har pandemitiden varit tuff.

– Vi brukade ses på vardagsmässor, sitta och prata både före och efter. Att få träffa likasinnade betyder mycket, säger de.

Före nedstängningen var Lisa Karlsson aktiv som kyrkvärd, vid livsstegen och sinnesrogudstjänster.

– Jag saknar gemenskapen. Men främst tänker jag på det äldre, de som varken jobbar eller kan gå med här för att få vara ihop med andra.

Pilgrimsvandringens yngste deltagare är Noah, 18 månader.
Pilgrimsvandringens yngste deltagare är Noah, 18 månader. Foto: Birthe Wetter

Ung och äldre

Nu är kvinnorna dock glada att få ta en promenad ihop. De har sällskap av tolv personer till. Yngst är Noah.

– Sin första pilgrimsvandring gjorde han bara tre dagar gammal, berätta Petra Hiort af Ornäs glad och får den lille pojken att skratta till där i barnvagnen.

Mamma Neama och pappa, diakoniassistenten, Eddy Normark är stolta över sonen som nu 18 månader ung har rutin vad gäller vandringar.

– För honom och oss pensionärer och folk i riskgruppen är det ett sätt att kunna träffas, säger Stellan Johansson.

Han har försökt delta vid samtliga pilgrimsvandringar som Mariestads församling anordna, både de på måndagar och torsdagar, samt på helgen.

– Det var Monika Hedlund, en tidigare präst i församlingen, som startade dessa pilgrimsvandringar för några år sedan, förklarar diakonen Camilla J Ivarsson.

En av dem som var med sedan starten är Gudrun Sjöberg. Hon ingår även i arbetsgruppen som består av tre anställda och fem ideella.

– I början såg vi över tillgängligheten för pilgrimsleden från Marieholm via Leksberg till Karleby. Nu har vi många olika leder. På senaste har vi bland annat gått istappsvandring vid Sjölyckan, berättar Gudrun Sjöberg.

De som ingår i arbetsgruppen delar på ansvaret, ledningen och delningarna som utgör aktiviteten. Ledorden är alltid frihet, enkelhet, tystnad, delande, bekymmerslöshet, andlighet och långsamhet.

Anna-Karin Karlsson, Gudrun Sjöberg och Lisa Karlsson njöt av gemenskap i regnet.
Anna-Karin Karlsson, Gudrun Sjöberg och Lisa Karlsson njöt av gemenskap i regnet. Foto: Birthe Wetter

Olika teman

Just denna söndag är temat "Livet kommer åter".

– Vi kopplar det både till att våren är på gång och att vi i och med vaccineringen förhoppningsvis kan se fram emot ett liv som liknar det normala, säger diakonen innan Petra Hiort af Ornäs tar täten.

Vid fågeltornet blir första stoppet. Hon läser passande nog en dikt om bevingade vänner. Totalt blir vandring sju, åtta kilometer, inte fler än åtta går i en grupp och såklart blir det en paus för intagande av medhavd matsäck.

Irmeli Ringö sjöng en sång hon lärde sig på konfirmationen vid Flämslätt stiftsgård.
Irmeli Ringö sjöng en sång hon lärde sig på konfirmationen vid Flämslätt stiftsgård. Foto: Birthe Wetter

Värme i kroppen

Vid sidan av gångturer har Mariestads församling även en annan återkommande utomhusaktivitet.

– För några år sedan startade diakonen Solveig Bäckman och Ingela Johansson qigong i Marieholmskyrkan. Den var del av vårat fokus på kropp, själ och andlighet, berättar Camilla J Ivarsson.

Den kinesiska metoden som består av mental koncentration, enkla rörelser och andning för att förbättra cirkulationen av energi i kroppen, är populär bekräftar Irmeli Ringö. Hon är en trogen deltagare på torsdagsträffarna utanför Café Holmen.

– Tidigare tränade jag på gym. Men i och med pandemin upptäckte jag qigong och det är precis tillräckligt för mig. Vi börjar med uppvärmning och snart blir man varm i kroppen, det är underbart, berättar Irmeli Ringö.

Men även för den som vill vara still har Svenska kyrkan i Mariestad hittat ett sätt att nå ut genom webbsända gudstjänster. Vid lunchtid på onsdagar bjuder organisten Anders Börjesson på digitala konserter fram till den 26 maj.

– I början var det svårt med det digitala, men nu tror jag att vi hittat en bra väg även där, säger diakonen Camilla J Ivarsson.

Artikeltaggar

Anders BörjessonDomkyrkanMänskligtMarieholmskyrkanMariestadSvenska kyrkanVandring

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.