Hoppa till huvudinnehållet

Baka utan ägg? - Bästa tipset inför helgen

Publicerad:
Vad göra om det inte finns ägg hemma, eller man inte vill använda de av andra skäl? Frida Svanberg vet, och delar med sig av tips i sin nyaste bok.
Vad göra om det inte finns ägg hemma, eller man inte vill använda de av andra skäl? Frida Svanberg vet, och delar med sig av tips i sin nyaste bok. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vad göra om det inte finns ägg hemma, eller man inte vill använda de av andra skäl? Bäst är att läsa på i Frida Svanbergs nyaste ”Veganska godsaker”. Här finns många bra tips på allt från desserter till klassiska bakverk.

Jennys sommar av Jenny Warsén utgivet hos Bonnier Fakta

Jag har skrivit det tidigare och gör det gärna igen: Jenny Warsén är bäst. Hennes sommarbok bjuder på recept på mat, glass, bakat och lite till. Uppdelat i tydliga kapitel får läsaren allt den önskar, från förslag till picknickmat till det som passar bäst på grillen eller som tillbehör.

Likt alltid är recepten enkla att förstå, ingredienserna enkla och återkommande, inspirationen given.

Den som vill ha en trevlig sommar rekommenderas varmast att ta del av Jennys sommar.

Citronrutorna gjorde succé på jobbet och hemma, kanske dyker de snart upp på en fikapaus nära dig? Hoppas det!

Birthe Wetter


Sju sorters kakor utgivet hos Norstedts

Bokens titel är närmast en institution och finns även hem hos mig i en äldre version. Dock är det spännande att ta sig an denna omarbetade version av klassikern från 1945.

Boken har fått ett estetiskt ansiktslyft men samtidigt har det tillkommit nya recept. Men ingen fara, klassikerna är kvar!

Även om jag inte är något större fan av raw food-bollar och macarons är jag glad över att de tillsammans med cupcakes kvalat in i denna bok som egentligen är den enda som behövs i ett hem. Tack vare många knep, tips, med bilder illustrerade tillvägagångssätt samt en omvandlingstabell är detta den ultimativa bakboken, då som nu för alltid.

Birthe Wetter


Veganska godsaker av Frida Svanberg Bonnier Fakta

Jag erkänner att jag är en av dem som tyckt att det verkat svårt att baka veganskt. Vänligen uppmärksamma att jag skrev "verkat". Frida Svanberg förändrade genom denna bok nämligen min syn på saken.

Det är ju inte mycket som krävs för att skapa bakverk som utesluter animaliska produkter, det förklarar författaren snabbt och tydligt på de första sidorna.

Tidsåtgång, ingredienser och tillvägagångssätt presenteras lätt och luftigt. Fotografierna gör att det vattnas i munnen och vem kan säga nej till Ballerinasnittar, sockerbullemuffins eller halloncurdpaj? Desserter, bakverk och andra onyttigheter, allt och lite till samt veganskt.

Birthe Wetter


Det godaste till grillat av Lena Söderström utgivet hos Semic

Vad som ska finnas på grillen brukar vara enkelt. Att däremot veta vad som passar till är svårare.

Lena Söderström bjuder på många tips, iscensatta med vackra, färgglada och fräscha bilder av Eva Hilden. Visst går det att göra mycket med potatis, grönsaker och örter? Här finns många idéer och inspiration till såser, röror och andra tillbehör.

Receptet på coleslaw var toppen. Men tyvärr tilltalade inte så mycket annat just mig. Ört- och romsmör, rysk rödbetssallad och varm getostdipp är inte riktigt enligt min smak. Som grillmästaren där hemma uttryckte det: "Den passar nog bättre för hipsters på Södermalm än oss lantisar".

Birthe Wetter

Artikeltaggar

BakningLitteraturMat och dryckveganism