Flera fall av covid under Eurovision

Musik
PUBLICERAD:
Ahoy Arena i Rotterdam, där Eurovision Song Contest hålls 2021. Semifinalerna går 18 och 20 maj, och finalen 22 maj.
Foto: Jessica Gow/AP/TT
En person i Islands Eurovisiondelegation har testats positivt för covid-19. Därmed missar Islands Daði Freyr och hans följe den första dagen av årets Eurovisionvecka i Rotterdam.

Häromdagen testades även en person i den polska delegationen positivt för viruset och artisten Rafal, som representerar landet tillsammans med sina dansare, har förpassats till karantän på ett av hotellen.

Alla artister, andra deltagare och personal som befinner sig i arenan måste genomgå snabbtester för covid-19 var 48:e timme. I ett mejl skriver Eurovisionarrangören EBU att den isländska delegationen har isolerats.

"I linje med våra strikta säkerhetsföreskrifter har personen nu isolerat sig och som en förebyggande åtgärd är de andra medlemmarna i delegationen också isolerade. Tyvärr betyder det att den isländska delegationen missar den turkosa mattan, som äger rum på eftermiddagen söndag 16 maj", skriver man.

Turkosa mattan är välkomstevenemanget under Eurovisionveckan, där artister och låtskrivare får tillfälle att visa upp sig och intervjuas av journalister.

Nederländerna är värd för årets ESC sedan landets Duncan Laurence vann Eurovision i Israel 2019 med låten "Arcade". Sverige representeras av årets vinnare Tusse Chiza, som fått startnummer fyra i första semin. I år släpps 3 500 covidtestade personer in som publik under semifinalerna, genrep och den stora finalen.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.