Politiker dissar Kotorget - namnet Cypressen anses bättre

Samhälle
PUBLICERAD:
En kommuninvånare tycker att Bantorget borde döpas om till Kotorget, namnet som många använder om den stora parkeringsplatsen söder om järnvägen. Men kommunen säger nej.
Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv
En Mariestadsbo tycker att Kotorget borde heta så även officiellt. Kommunen håller inte med. Området är tänkt för bostäder och då passar det nya kvartersnamnet Cypressen bättre, anses det.

I folkmun kallas det Kotorget, men i kommunens dokument står det Bantorget och sedan en ny detaljplan för bostäder, handel och vårdcentral upprättades heter kvarteret Cypressen.

Det känns historielöst, tycker den Mariestadsbo, som i ett medborgarförslag föreslår att platsen officiellt ska döpas om till Kotorget, ett namn det fått efter de kreatursmarknader som hållits där.

”London har sitt Haymarket, Stockholm både Hötorget och Oxtorget”, påpekar mannen.

Kommunen ser dock ingen mening med att byta namnet. Nu ska det byggas bostäder på Bantorget och då vill man hellre lyfta fram det nya kvartersnamnet Cypressen.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.