Hoppa till huvudinnehållet

Det var en gång tre Göteborgare...

Publicerad:
Göteborgarna Jens Lagergren, Vilhelm Rundquist och Joachim Hagedorn ställer ut sina fotografier i Konstresidenset till och med den 31 maj.
Göteborgarna Jens Lagergren, Vilhelm Rundquist och Joachim Hagedorn ställer ut sina fotografier i Konstresidenset till och med den 31 maj. Foto: Charlotte Ferneman

... som gemensamt ställde ut i Mariestad. Den ena var Joachim med anka. Den andra Jens utan bilintresse men med förkärlek för rostiga fordon. Och så Vilhelm, som knäpper folk med kameran. En helt vanlig trio med foto som passion.

Konstresidenset på Kungsgatan är under ombyggnation, så kan det väl kallas när en ny utställning tar plats. På lördag är det dags för de tre Göteborgare att visa sina verk. Fotograferna kommer också vara på plats, utanför för säkerhets skull.

Vilhelm Rundquist och Joachim Hagedorn känner varandra sedan barnen var små, nu tar de studenten. Barnen alltså.

– 2019 fick jag möjlighet att ställa ut i samband med en vegetarisk kokskola. Det var en härlig blandning av mat, konst och musik, som jag ville göra om men så kom pandemin, säger Vilhelm Rundquist.

Han tog då vara på en av möjligheterna som uppstod på grund av rådande läge.

– Ett gammalt apotek i Mölndal centrum stod tomt, där fick jag möjlighet att ha en utställning.

Vilhelm frågade fotografvännen Joachim att delta. Han i sin tur tipsade om sin vän Jens Lagergren. Trion var komplett.

Favorit i repris

Grafikern och galleristen Marianne Förars kände initiativtagaren till trion sedan innan. Att öppna Konstresidenset för deras utställning tvekade hon inte på.

– Många av deras fotografier är svartvita, det är nästan som grafik, säger hon.

När det gäller färg är det endast Jens Lagergrens aluminiumplåtar som sticker ut. Han fångar rostiga bilar och deras detaljer med kameran.

– Men jag är inte bilintresserad, säger han som vid ett spännande "fynd" kan stanna till för att föreviga det i omkring 30 minuter.

– Ibland har folk varit misstänksamma kommit fram till mig och frågad vad jag håller på med, tillägger skaparen till tavlorna som är så detaljrika att man vill ta tag i motivet.

Jens Lagergrens tavlor är så detaljrika så att man vill ta tag i motivet.
Jens Lagergrens tavlor är så detaljrika så att man vill ta tag i motivet. Foto: Charlotte Ferneman

Foto med mod

Vilhelm Rundquist däremot lyckas med sina alster att skapa en särskild närhet för betraktaren. Att befinna sig på en restaurang i Frankrike, en gata i Peking eller vid en bäck i Dalarna är plötsligt inte längre avlägset.

– Jag gjorde militärtjänst som fotograf och är van att ta bilder av händelser som ibland kräver lite mod, säger fotografen som tycker att hans skapande går i perioder.

– Ibland ser jag bilder överallt, och ibland inte alls.

Ett fotografi som skiljer sig från samtliga, är ett porträtt på hans son som för tankarna till Johannes Vermeers målning Flicka med pärlörhänget.

Fontän med and

Sist men inte minst bidrar Joachim Hagedorn med spontanbilder på temat vatten: en and vid en fontän, hoppet mot ett bad och drönarbilder över en hamn.

– Jag är den av oss som har mest blandade motiv, många av dem har tagit mig mindre tio sekunder att ta. Att sedan välja ut några av alla dem är något helt annat.

Artikeltaggar

FotograferingKonstMariestad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.