Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för 67-åriga kamerakvinna Margaretha

Publicerad:
Ett fotografi signerad Margaretha Johansson.
Ett fotografi signerad Margaretha Johansson. Foto: Charlotte Ferneman

Någon gång måste vara den första. För Mariestadsbon Margaretha Johansson är det ett sådant tillfälle på lördag. Hennes utställningspremiär i Tingssalen sker i tryggt sällskap av tre fotografer.

– För elva, tolv år sedan köpte jag mig en digitalkamera, sedan dess har jag fotograferat mycket, berättar 67-åriga Mariestadsbon.

Ursprungligen är hon från Skövde, men trots det speglar de flesta av hennes bilder vyer från staden vid Vänern.

– Jag gillar att vara i Gamla stan, vid Hattarevik eller Ekudden, säger Margaretha Johansson och visa upp några verk.

Ett fotografi signerad Margaretha Johansson.
Ett fotografi signerad Margaretha Johansson. Foto: Charlotte Ferneman

Prästens frusna värld

Hon är glad över att vara en av fyra fotografer i Tingssalen. Ett koncept som galleristen, och fotografen, Anders Johansson har haft i några år.

– De krav jag satt är att det ska vara två män och två kvinnor, som arbetar med fyra olika teman.

Kontakter både förmedlas och letas upp av galleristen. Resultatet av en rekommendation gör att Bengt-Åke Öhgren och hans bilder, från expeditioner med utgångspunkt på Svalbard, går att beskåda i Mariestad. Temat "Arktis - en frusen värld" illustreras väl av isbjörnar, polarrävar och vita fåglar. Hur han fastnade för resorna och djuren på bild, är en spännande historia.

Bengt-Åke Öhgren och hans bilder, från expeditioner med utgångspunkt på Svalbard, går att beskåda i Mariestad.
Bengt-Åke Öhgren och hans bilder, från expeditioner med utgångspunkt på Svalbard, går att beskåda i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

– Jag är präst och vid en konfirmation 2016 frågade kyrkvärden mig om jag någonsin varit på Svalbard. Han ville åka dit sedan länge, men hittade inget resesällskap, berättar Bengt-Åke Öhgren som hängde på.

Där och då blev han trollbunden av den unika naturen. Förutom pandemiåren har han återvänt årligen, nästa tripp är bokad till hösten.

– Tavlan med isbjörnen på rygg blev till efter att vi först sett en gräddgul fläck genom kikaren, sedan sa en av forskarna på expeditionsfartyget till oss att hoppa i gummibåten för att komma närmre.

Fyra fotografer på ett fotografi: Margaretha Johansson, Bengt-Åke Öhgren, Lilian Oscarsson och Anders Johansson.
Fyra fotografer på ett fotografi: Margaretha Johansson, Bengt-Åke Öhgren, Lilian Oscarsson och Anders Johansson. Foto: Charlotte Ferneman

Patina och fantasi

Den andra kvinnan är Lilian Oscarsson. Hon har tidigare gästat Mariestad med sina alster, bland annat under Speed art design. Hennes passion rostiga ting speglas genom foton tagna på bilkyrkogårdar.

– Jag tycker att det är jättespännande med patina, säger Uddevallabon och visar upp både helrostiga fordon och några detaljer i närbild.

Bildintresset har tagit vidare genom att "lek" med datorn. Hon får fram fantasifulla färgeffekter.

– Denna heter Blå bär, men egentligen är det rönnbär, berättar Lilian Oscarsson hållandes i en med tavla kraftiga kulörer i neonskimmer.

Lilian Oscarssons passion är att fotografera rostiga ting.
Lilian Oscarssons passion är att fotografera rostiga ting. Foto: Charlotte Ferneman

Formspråk och struktur

Galleristen Anders Johansson gör kvartetten komplett.

– I och med att vi har mjuk natur, miljöbilder och speciella uttryck, väljer jag att bryta med struktur, säger han och visar statiska verk som är tagna på olika platser i världen.

Utställningen pågår till och med den 30 maj.

Galleristen Anders Johansson visar några av sina verk.
Galleristen Anders Johansson visar några av sina verk. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

FotograferingKonstMariestadSvalbardTingssalen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.