Hoppa till huvudinnehållet

Gunilla stöttar när det strular

Publicerad:
Det är inte ofta man hittar Gunilla Johansson på plats på kontoret, men det händer.
Det är inte ofta man hittar Gunilla Johansson på plats på kontoret, men det händer. Foto: Malin Bring

Den kommunala samordnaren Gunilla Johansson utbildar, stöttar och rekryterar gode män, och är själv god man eller förvaltare för ett antal kommuninvånare med komplexa problem.

När man söker Gunilla Johansson sitter hon sällan på sitt kontor; hon är på språng ute på byn. Om man pratar i telefon med henne kan hon samtidigt befinna sig i telefonkö till någon myndighet, och frågar man om det går för sig att ringa lite senare skrattar hon att det går bra, hon har flytande arbetstider.

Det är tydligt att arbetet som samordnare, god man, förvaltare och vägledare i kommunen upptar henne helt och fullt:

– Jag älskar att hjälpa folk som befinner sig på botten till ett bättre och drägligare liv, säger hon.

Flyktingvågen

Det var den stora flyktingvågen 2015 som ledde till att Gunilla Johansson så småningom kom att anställas som samordnare i Töreboda kommun. Många av de asylsökande som kom till kommunen under 2015 och 2016 var ensamkommande under 18 år med krav på att tilldelas en god man. Behovet av gode män blev akut.

– Det var mycket svårt att plötsligt rekrytera alla dem vi behövde, och det var stor omsättning på de som ställde upp. Uppdraget kan vara ganska krävande, men de som valde att engagera sig fick inte det stöd de behövde, säger Ann-Christine Hermansson, LSS- och Arbetsmarknadschef.

Lösningen blev att upprätta en tjänst som samordnare, en person som skulle vara mentor för de gode män som redan fanns, och rekrytera och utbilda nya. Dessutom skulle samordnaren påta sig att själv bli god man eller förvaltare för de personer som behöver mer ingående hjälp och där uppdraget blir för stort för traditionella gode män.

Valet som samordnare föll på Gunilla Johansson.

Vid sidan av

– De kommuninvånare jag är god man för kan vara personer som kanske lever lite vid sidan av samhället. De kan ha en psykiatrisk diagnos, funktionsnedsättning eller missbruk, de betalar kanske inte sina räkningar i tid och problemen hopar sig för dem, säger hon.

När Gunilla träffar en person första gången tar hon reda på hur vederbörandes ekonomi ser ut och vad personen vill med sitt liv.

– Har de skulder som inte går att komma till rätta med inom fem år ansöker vi om skuldsanering, annars gör vi upp en budget. "Vad kan du skära ner på? Jaså inte cigaretter, ja då får vi ta något annat!" kan jag säga. Men jag ser till att uppmuntra också: "Det här är inga problem, det löser vi!" säger jag.

– Gunilla fungerar lite som en "Lyxfälla" kan man säga, hon får personen att inse sin situation. Hon gör överenskommelser med skuldföretagen och hjälper till att reda upp i ekonomin, säger Ann-Christine Hermansson.

Hon håller de flesta möten ute på byn och är ständigt på språng.
Hon håller de flesta möten ute på byn och är ständigt på språng. Foto: Malin Bring

Samhällsorientering

En annan av hennes uppgifter är att hjälpa personen att orientera sig i samhället, känna till sina rättigheter och ställa krav på olika myndigheter. Hon kan komma med tips och idéer till hur personer kan förhålla sig i situationer där det kanske låser sig för dem, följa med och stötta vid ett möte eller hjälpa till att ta en kontakt de inte själva vågar ta.

– Gunilla tar hand om mina räkningar och ser till att pengarna räcker till mat. Det har gjort jättestor skillnad för mig ekonomiskt; jag mår mycket bättre i dag än jag gjorde förut, säger kvinna hon är god man för, som vill vara anonym.

Handläggare vid flera verksamheter inom vård och omsorg vittnar om att de har stor hjälp av Gunillas tjänster, och behovet av dem växer. I kommunen utreder man nu möjligheten att anställda ytterligare en person med samma arbetsuppgifter.

Artikeltaggar

Anne-Christine HermanssonLSSPrivatekonomiTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.