Omsorgen ropar efter vikarier: ”Många luckor att fylla”

Publicerad:
Äldreomsorgen i Mariestad är i stort behov av semestervikarier. Foto: Karina Johansson/Arkiv

Vikariebehovet inom omsorgen i Mariestad är skriande. Efter många sena avhopp är semesterbemanningen långt ifrån löst.

– Jag bedömer att vi behöver 40-50 personer till, säger Ann-Sofie Hermansson, chef på bemanningsenheten.

Kommunens bemanningsenhet jobbar nu för högtryck för att lösa bemanningen inom omsorgen i sommar. Framför allt behövs undersköterskor och vårdbiträden till hemtjänsten.

– Det är ganska många luckor att fylla. Vi behöver vikarier främst till hemtjänsten, men också till äldreboenden, personlig assistans och LSS, säger Ann-Sofie Hermansson och fortsätter:

– Det märks att det finns gott om jobb att söka, vi har fått många avhopp de senaste veckorna. Folk får jobb på annat håll, både inom och utom kommunen.

Enligt Ann-Sofie Hermansson behöver kommunen ytterligare 40-50 vikarier för att täcka alla behov.

– Det brukar alltid vara några som ångrar sig eller får annat jobb. Personal kan också bli sjukskriven.

Över 18 år

I första hand söker kommunen utbildade undersköterskor, men eftersom konkurrensen om dem är hård, tar man även emot ansökningar från andra intresserade.

– Vi vill ha ansvarstagande personer som kan tänka sig att jobba med äldre. I uppdraget ingår att hjälpa till med personlig hygien och städa, förklarar Ann-Sofie Hermansson.

Ett krav är att den sökande har fyllt 18 år och kan tala och förstå svenska. Högt upp på kommunens önskelista står också körkort, vilket behövs om man ska arbeta inom hemtjänsten och placeras i kommunens ytterområden. Ett plus är även om man kan arbeta båda semesterperioderna.

Påverkar semestern

Nu hoppas kommunen att man ska kunna lösa bemanningen i sommar. Lyckas man inte fylla alla luckor kan det påverka hur den ordinarie personalen kan ta ledigt.

– En diskussion förs, som inför alla somrar i alla verksamheter, om hur man ska kunna lösa bemanningen under sommaren och hur semestrar ska fördelas i verksamheten, berättar vård- och omsorgschef Malin Wihlborg.

Hon fortsätter:

– Som det ser ut i dagsläget har de flesta möjlighet att få ut sin önskade semester. Vid specifika behov vid någon enhet kan semestrar påverkas för någon eller några medarbetare.

Efter kritiken - åtgärder sätts in i äldreomsorgenSå tycker personalen inom äldreomsorgen: ”Många är slutkörda”

Artikeltaggar

Ann-Sofie HermanssonMalin WihlborgMariestadMariestads kommunSemesterVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare