Hoppa till huvudinnehållet

Leif Carlsson är ny skolchef

Publicerad:
Centralskolans rektor Leif Carlsson tillträder tjänsten som ny utbildnings- och kulturchef 1 september.
Centralskolans rektor Leif Carlsson tillträder tjänsten som ny utbildnings- och kulturchef 1 september. Foto: Malin Bring

-Det är viktigt att vara förstående och inlyssnande som chef, men det är också viktigt att inte vara konflikträdd, säger den nyutnämnde verksamhetschefen för utbildning och kultur, Leif Carlsson.

Centralskolans rektor avlöser den nuvarande verksamhetschefen Marita Friborg, som går i tidig pension 1 september.

-Jag brukar säga till mina niondeklassare att de inte måste bestämma sig för vad de ska bli redan när de går ut nian. Det är inte fel att gå lite krokiga vägar och ta tid på sig att komma fram till vad man vill göra i livet.

Det säger Leif Carlsson, som jobbade som bland annat brandman, montör och produktionsledare innan han började som vikarierande lärare i matematik och slöjd på Centralskolan 1997.

– Och det var först när jag började som lärare som jag kände att jag hade kommit rätt!

Ingen karriärplanering

Karriärplanering och strategiskt klättrande är inte hans melodi, ”Det blir som det blir”, säger han.

Nu är han glad och förväntansfull inför steget att bli chef för skola, kultur och fritidsverksamhet till hösten.

– Jag är ju fostrad inom skolan; kulturen är lite otrampad mark för mig, men jag räknar med att ligga på och lära mig så mycket jag bara kan av Marita Friborg innan hon slutar.

Leif Carlsson uppmanades att söka tjänsten av förre kommunchefen Per Ola Arnling Hedberg, berättar han. Det gav honom extra råd i ryggen att skicka in en ansökan.

”Vi är arbetsmiljön”

”Leif kommer att bidra starkt till verksamhetens fortsatta utveckling precis som för kommunen i sin helhet”, skriver nuvarande kommunchefen Michael Nordin på kommunens intranät i samband med att namnet på den blivande verksamhetschefen presenterades.

Själv skriver Leif Carlsson i sin ansökan att devisen ”Vi är varandras arbetsmiljö” är något han han ofta nämner, men också påminner sig själv om. En viktig uppgift för en skolchef är att ansvara för, men också upplysa om och förklara ekonomin för medarbetarna, skriver han också.

– Jag har en bra egenskap till - jag är snål! säger han, när han är färdig med att låta sig fotograferas med blommande äppelträd i bakgrunden utanför Gula villan.

– Det värsta jag vet är när folk tror att det bara är att begära mer pengar när det sinar i kassan. Är pengarna slut så är de slut, säger jag.

Artikeltaggar

CentralskolanSkola och utbildningTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.