Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Wirdemo är ny kommundirektör – ”Påläst som få”

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Gamla stan har sin charm, och är enligt Mariestads nya kommundirektör Susanne Wirdemo en av vyerna som fascinerar.
Gamla stan har sin charm, och är enligt Mariestads nya kommundirektör Susanne Wirdemo en av vyerna som fascinerar. Foto: Charlotte Ferneman

Annonsen där Mariestads kommun sökte ny kommundirektör gjorde henne intresserad. Så mycket att Alingsåsbon började läsa in sig på lokala protokoll och press.

– Det är anmärkningsvärt i positiv bemärkelse med en sådan påläst sökande, säger HR-chefen Per Johansson om nya kommundirektören.

HR-chefen i Mariestads kommun, Per Johansson, ser fram emot att introducera blivande kommundirektören Susanne Wirdemo till Mariestad.
HR-chefen i Mariestads kommun, Per Johansson, ser fram emot att introducera blivande kommundirektören Susanne Wirdemo till Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

Susanne Wirdemo tar över som ny kommundirektör efter Kristofer Svensson som nu är förbundsdirektör för Skaraborgs Kommunalförbund.

– Jag har jobbat inom offentlig sektor hela mitt liv, det var ett val jag gjorde tidigt, säger Susanne Wirdemo.

Hon är utbildad förvaltningsekonom. Yrket var det första hon hade i Alingsås, där hon avancerade med åren. Hon lämnade orten som kommundirektör och kommer närmast från uppdraget som stabschef i Göteborgs stad.

– Jag är född och uppvuxen i Partille men flyttade till Alingsås när det var dags att skaffa familj. Jag är gift och har två flickor, berättar 55-åringen.

Letar nytt i ny stad

Sin nya tjänst i Mariestads kommun tillträder Susanne Wirdemo den 16 augusti. Innan dess vill hon upptäcka "sin" nya stad och hitta någonstans att bo.

– Jag börjar här ensam. Men det är inte heller mer än cirka 1,5 timme till Alingsås om det skulle vara något med familjen, säger hon som förblev sin tidigare bostadsort trogen i 24 år.

Det som lockade i staden vid Vänern var enligt nya kommundirektören resan som kommunen har gjort genom åren.

– Mariestad har redan satt sig på kartan, här finns det ordentlig framåtdrift och viljan att utvecklas.

Susanne Wirdemo säger att hon är en person som ser möjligheter i utmaningar.

– Efter pandemin kommer det säkert ta tid att återhämta sig. Jag tror att Mariestad kan erbjuda livskvalitet, rikt fritidsliv och närhet som kan kombineras med att jobba digitalt, och på så sätt locka med trygghet. Det är viktigt att en kommun är bra på vara kommun, att allt fungerar, säger hon och fortsätter:

– Företagen och näringslivet påminner om Alingsås.

Sista intervjun för tjänsten gjordes i fredags. Under måndagseftermiddagen presenterades nya kommundirektören.

– En sak som jag fick med mig genom intervjuerna var önskan om ett modernt ledarskap.

Vad betyder det för dig?

– Motsats till det gamla auktoritära. Långsiktiga relationer är viktiga; även om Sverige har 290 kommuner kommer man alltid att mötas igen, säger hon som hittills inte har några personkopplingar till Mariestad.

– Susanne Wirdemo har en fantastisk erfarenhet och bredd. Jag konstaterar också att det är Mariestads första kvinnliga kommunchef, det är på tiden, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) i ett pressmeddelande.

Susanne Wirdemo kommer ha en månadslön på 100 000 kronor utan några förmåner.

Artikeltaggar

AlingsåsJohan AbrahamssonKristofer SvenssonMariestads kommunNyheterSkaraborgs kommunalförbundSusanne Wirdemo

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.