Hoppa till huvudinnehållet

Ny kommundirektör har konflikter i bagaget

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Det har varit stormigt kring Susanne Wirdemo. Mariestad kommuns nya kommundirektör har tidigare varit inblandad i flera konflikter som bland kostade henne jobbet som kommundirektör i Alingsås kommun
Det har varit stormigt kring Susanne Wirdemo. Mariestad kommuns nya kommundirektör har tidigare varit inblandad i flera konflikter som bland kostade henne jobbet som kommundirektör i Alingsås kommun Foto: Charlotte Ferneman

Det har varit stormigt kring Susanne Wirdemo. Mariestad kommuns nya kommundirektör har tidigare varit inblandad i flera konflikter som bland annat kostade henne jobbet som kommundirektör i Alingsås kommun. Efter det började hon arbeta för moderaterna i Göteborg.

Redan när Susanne Wirdemo skulle ta över som kommundirektör i Alingsås var det turbulent.

– Hon jobbade som ekonomichef innan hon blev kommundirektör. Det var hon bara en kort period, men hann verkligen göra avtryck, berättar Mårten Öhman, tidigare reporter och numera nyhetschef på Alingsås-Tidning, som bevakat kommunen och Susanne Wirdemo länge.

2016 hade en enig kommunstyrelse tillsatt Wirdemo som tillförordnad kommundirektör. Men när hon i mars 2017 skulle få tjänsten permanent vann Alliansen endast med en röst.

– Det fanns en oenighet i politiken om hon skulle få jobbet eller inte, så det var väl ingen bra start. Men Alliansen var för Wirdemo, säger Mårten Öhman.

Wirdemo inte Janne Janssons (S) favorit: ”Men vi får hoppas att det blir bra”Susanne Wirdemo är ny kommundirektör – ”Påläst som få”

Tvivelaktigt avtal

I en granskning som GP gjorde 2018 framkommer att Susanne Wirdemo, då kommundirektör i Alingsås kommun, undertecknade ett tvivelaktigt avtal.

Wirdemo hade personligen anlitat en rådgivare som tidigare varit personaldirektör i Göteborg. När hon blev uppsagd från sitt kommunala jobb utnyttjade rådgivaren sin fallskärm på 95 000 kronor i månaden samtidigt som Alingsås kommun, via Susanne Wirdemo, slöt avtal med rådgivarens makes bolag. Rådgivaren rapporterade inte vidare inkomsten till Göteborgs kommun och fortsatte utnyttja sin fallskärm.

Polisanmälan och rättegång

Wirdemos fall blev något som GP granskat som ABC-härvan. Det gäller en utredning om Alingsås business center, näringslivskontoret i kommunen, där tre tjänstemän polisanmäldes, avskedades och blev utköpta. I processen valde Wirdemo att använda sig av en advokatbyrå istället för kommunens personalavdelning och hjälp från Sveriges kommuner och landsting, SKR. Ett val som har kostat Alingsås kommun stora pengar.

– Det blev en sårig och seg process som avslutades först för någon vecka sedan, säger nyhetschefen på Alingsås-Tidning och fortsätter:

– Det var väldigt infekterat på rådhuset. Bland annat vägrade dåvarande oppositionsråd att sitta och arbeta med Susanne och det moderata kommunalrådet under en tid.

Vid ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i maj 2018 sparkades Wirdemo. Hon gick med avgångsvederlag.

– Åsikterna om Susanne och hennes ledarskap var helt klart delade, hon hissades av vissa och fick kritik av andra, sammanfattar Mårten Öhman.

Inte att gratulera Mariestad

Wirdemo fortsatte efter kommunala tjänsten till Moderaterna i Göteborg. Först som budgetsekreterare och i dag är hon stabschef för partiet.

En tidigare medarbetare till Susanne Wirdemo säger att det fanns kritik mot hennes ledarstil, och att hennes nya uppdrag som kommundirektör i Mariestad skapade förvåning.

– Det måste väl finnas fler med liknande meriter, som inte har så mycket i bagaget och som inte är moderat eller partibundna.

Artikeltaggar

AlliansenGöteborgMariestadMariestads kommunMariestads kommunModeraternaPolitikSamhälleSKRSusanne Wirdemo

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.