Hoppa till huvudinnehållet

Wirdemo inte Janne Janssons (S) favorit: ”Men vi får hoppas att det blir bra”

Publicerad:
Vikarierande oppositionsrådet i Mariestad, Janne Jansson (S) hade inte Susanne Wirdemo som favorit bland de som sökte kommundirektörstjänsten. Arkivbild.
Vikarierande oppositionsrådet i Mariestad, Janne Jansson (S) hade inte Susanne Wirdemo som favorit bland de som sökte kommundirektörstjänsten. Arkivbild. Foto: Markus Jacobsson

Mariestads nya kommundirektör Susanne Wirdemo har varit i hetluften i sin tidigare kommun. På grund av konflikter i Alingsås gick det så långt att S-politikern och oppositionsrådet inte ville sätta sin fot i kommunhuset när hon var där. Hans partikollega i Mariestad, Janne Jansson, hade inte Wirdemo som favorit men hoppas på ett bra samarbete.

– Hon var inte en av mina två huvudkandidater till tjänsten. Det var fem kandidater från början, vi skulle välja två till sista intervjun och då hade jag inte henne med, säger Janne Jansson (S) vikarierande oppositionsråd i Mariestads kommun.

Ny kommundirektör har konflikter i bagagetSusanne Wirdemo är ny kommundirektör – ”Påläst som få”

Han var del i anställningsprocessen där politiker och ledningsgrupp medverkade.

– Hennes bakgrund erfarenhetsmässigt är inga problem.

Hur ser du på att hon är partibunden?

– Jag vet ju inte hur hon kommer att hantera det, om hon kommer att gå ur Moderaterna eller inte. Samtidigt tänker jag att alla har en politisk åsikt, oavsett om den är känd eller inte.

Men i det här fallet gäller det väl mer än en politisk åsikt i och med att hon har jobbat för ett parti?

– Ja, men vi har faktiskt en till i kommunen som varit politisk aktiv, Susanne Wallner, som jag tycker har hanterat det på ett bra sätt. Jag har inte känt att det har funnits någon politisk agenda bakom henne.

Wirdemo har uttalat sig i media om din partikollega i Alingsås, och han har vägrat att gå till rådhuset på grund av konflikter med henne, hur ser du på det?

– Jag har inte pratat med Joakim själv, men jag har hört det här. Jag vet faktiskt inte hur det här har legat till.

Thomas Johansson, tillfällig kommundirektör i Mariestads kommun, säger att han inte ser några problem med Susanne Wirdemos bakgrund. Arkivbild.
Thomas Johansson, tillfällig kommundirektör i Mariestads kommun, säger att han inte ser några problem med Susanne Wirdemos bakgrund. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Även Thomas Johansson, tillfällig kommundirektör i Mariestads kommun, säger att han inte ser några problem med Susanne Wirdemos bakgrund.

– Det har ju varit en konflikt och den slutade med att hon blev utlöst. Det har hon varit öppen med. Vi har haft med det i våra överväganden. Men det är ju inte helt ovanligt att det är så, utan tvärtom är det väldigt vanligt att det bli sådär ibland.

Hur ser du på att hon är partibunden till Moderaterna?

– Hon har betonat att hon är opartisk i sin roll, och att hon vill jobba som ”vanlig” tjänsteman. Vi har frågat henne mycket om det och hon har svarat öppet. Vi har även fått det bekräftat i samtal med vårt rekryteringsföretag, så det har inte varit några konstigheter.

Har ni gjort egna efterforskningar kring hennes bakgrund?

– Allting har gått via vårt rekryteringsföretag.

Artikeltaggar

AlingsåsJanne JanssonMariestadMariestads kommunMariestads kommunModeraternaPolitikSamhälleSocialdemokraternaSusanne WallnerSusanne WirdemoThomas Johansson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.