Hoppa till huvudinnehållet

Facken om Wirdemo: ”Ett spel för gallerierna – allt var redan bestämt”

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Maria Olausson, Lärarnas riksförbund och Lena Dalstam, fackförbundet Kommunal, sa nej till att anställa Susanne Wirdemo som kommundirektör.
Maria Olausson, Lärarnas riksförbund och Lena Dalstam, fackförbundet Kommunal, sa nej till att anställa Susanne Wirdemo som kommundirektör. Foto: Charlotte Ferneman

Fackförbunden Kommunal och Lärarnas riksförbund valde att reservera sig i beslutet att anställa Susanne Wirdemo som kommundirektör. De vittnar om en påskyndad rekryteringsprocess och häpnadsväckande upplysningar.

– Vi har aldrig någonsin fått så negativa referenser kring någon, säger Lena Dalstam på Kommunal.

Ordförande för fackförbundet Kommunal i Mariestad vittnar om en väldig komprimerad och snabb rekryteringsprocess, som hon inte upplevt tidigare.

– Förra torsdagen fick vi material kring de två sökanden som skulle komma på intervju på fredag morgon. Det är de enda två kandidater vi fick höra talas om, vi visste inte ens hur många som hade sökt tjänsten, säger Lena Dalstam på fackförbundet Kommunal och fortsätter:

– Intervjuerna var på fredag klockan 8 och 9. Vid 13-tiden var det en återsamling, sedan skulle detta samverkas måndag morgon klockan 8. Däremellan är det inte våldsamt mycket tid.

Snabba puckar

På grund av den korta framförhållningen var inte Lena Dalstam utan en kollega från Kommunal med på intervjuerna. Även Susanne Birgersson, fackförbundet Vision och Maria Olausson från Lärarnas riksförbund fick intervjua med de två sökanden. Efteråt började samtliga inhämta referenser på eget håll.

– På fredagseftermiddagen gjorde vi en referenstagning; efter det pratade några i styrelsen om detta och bestämde att vi skulle reservera oss mot beslutet, säger Maria Olausson, Lärarnas Riksförbund.

Var det något särskilt som fick er att fatta detta beslut?

– Ja, det var det. Men jag vill inte gå in på vad, säger Maria Olausson och tillägger:

– Vi har samma åsikt som Kommunal. Att det var en väldigt komprimerad rekryteringsprocess. Det kan vara svårt att få tag på folk en fredag eftermiddag.

Härskarteknik som ledarskap

Även Lena Dalstam tog på fredagen referenser. Som farhågor nämner hon främst kommentarer gällande ledarskap och härskarteknik.

– Vi hörde av oss till Alingsås kommun där Susanne Wirdemo hade jobbat tidigare. Det var ganska massivt negativt och ingenting vi kunde ställa oss bakom.

Kommunals lokala ordförande berättar att man vanligtvis vid sådana upplysningar ”drar öronen åt sig”.

– Läste man bara ansökningarna verkade det ju bra erfarenhetsmässigt, men verkligheten var en annan. Därav reserverade vi oss. Allt vi fick till oss gör att det är ingen som vi tycker ska leda Mariestads kommun.

Frågande om fler sökande

Lena Dalstam berättar att hon även tog referenser om den andra kandidaten som intervjuades.

– Men den personen hade ingen erfarenhet alls inom kommunal verksamhet, säger hon och fortsätter:

– Vad vi har fått till oss var det 35 sökande, och då var det en helt oerfaren och en mycket erfaren. Vi undrar vad som finns däremellan, och varför vi inte fick intervjua fler.

Hon säger att arbetsgivaren naturligtvis har sista ordet om att anställa en person, men känner inte att rekryteringsprocessen var som den bör.

– Vi känner att det är spel för galleriet, det kändes redan bestämt. Vi bjöds in, men det spelade ingen roll.

Fackförbundet Vision framförde, enligt protokollet från MBL-förhandlingen den 31 maj, att de i sin referenstagning fått en delad bild av kandidaten, men att de tillstyrker förslaget. MT har försökt nå representanten för Vision utan resultat.

Artikeltaggar

ArbeteFackföreningarKommunalLärarnas riksförbundMariestadMariestads kommunMariestads kommunVision

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.