Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkorna öppnar upp för sommarmusiken

Publicerad:
Vokalensembelen övar inför nationaldagens konsert. Karl Wikenståhl ackompanjerar och leder konserten.
Vokalensembelen övar inför nationaldagens konsert. Karl Wikenståhl ackompanjerar och leder konserten. Foto: Malin Bring

På söndag inleds sommarmusiken med en nationaldagskonsert. Töreboda vokalensemble sjunger sånger som speglar olika bilder av Sverige, för en publik på högst 50 personer.

– Jag har satt ihop programmet för att ge en varierad bild av vårt land, dels med några högstämt nationella sånger som Stenhammars ”Sverige”, dels med Kents ”Sverige”, som är mer skeptisk i tonen, säger organisten Karl Wikenståhl, som leder och ackompanjerar Töreboda vokalensemble.

När restriktionerna för antal tillåtna besökare i kyrkorummen nu har lättat passar vokalensemblen på att göra en nationaldagskonsert den 6 juni, som samtidigt inleder sommarmusiken i pastoratet.

Lite försiktiga

– Vi har ju inte riktigt samma tradition av att hylla vårt land på nationaldagen som man ser i många andra länder. Vi svenskar är kanske lite mer försiktiga av oss, men inom kyrkan vill vi gärna ta fram det vi har anledning att vara tacksamma för, och därför tycker vi det passar bra att göra den här Sverigekonserten i Töreboda kyrka, säger Karl Wikenståhl.

Förutom sångerna av Stenhammar och Kent blir det både sommarpsalmer och sommarvisor, en del plockade ur Töreboda vokalensembles alternativa identitet Magpies, som sånggruppen heter när den sjunger utanför kyrkans värld.

Eftersom vokalensemblen består av sju körsångare har de kunnat fortsätta träffas och öva också så länge det maximala antalet för att vistas i en kyrka var åtta.

Bara stora kyrkor

Nu kan kyrkorna släppa in 50 personer åt gången, men sommarmusiken begränsar sina framträdanden till de stora kyrkorna, för säkerhets skull. Dessutom är det platsbokning till konserterna under juni månad.

– Vi har längtat jättemycket efter att få börja med sommarmusiken, men vi tullar inte på några rekommendationer. Alla kan känna sig helt trygga med att komma, säger kyrkomusikern Maria Johnson.

Artikeltaggar

Karl WikenståhlM SverigeMaria JohnsonMusikTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.