Hoppa till huvudinnehållet

Så samlar du närområdets smaker på frukostbordet

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Hemestra och handla lokalt, två saker som går att kombinera väl i en tid då det gäller att hålla avstånd.
Hemestra och handla lokalt, två saker som går att kombinera väl i en tid då det gäller att hålla avstånd. Foto: Birthe Wetter

Mjölk, müsli, pålägg och grönsaker kanske är del av din vardagliga frukost. Men är dessa saker närproducerade?

Varför inte ta en tur förbi olika gårdsbutiker ena dagen för att sedan avnjuta ett morgonmål med lokal prägel?

På vägen mellan Halna och Fägre finns en liten bod. Den har snickaren Dirk Sorgenfrei skapat till sin fru och hennes verksamhet som heter Bod 8.

– Här är det självbetjäning som gäller. I boden finns min egentillverkade must och saft samt marmelad, oljor och torkad grönsaksbuljong, förklarar Bettina Sorgenfrei.

Bettina Sorgenfrei producerar mycket grönsaker och bär, samt förädlar dem.
Bettina Sorgenfrei producerar mycket grönsaker och bär, samt förädlar dem. Foto: Malin Bring

Hon och maken bor nära boden och fyller på med grönsaker och ägg så fort det finns nytt. Dessutom finns det sådant som kan göra både teet och yoghurten lite sötare.

– Dessutom har vi samverkan med våra grannar, vi säljer deras honung hos oss.

Drop in för kunder

Oskar Ohlsson har sin verksamhet i Skalkarike i Mariestads kommun. På föräldrarnas gård trivs hans grisar av rasen linderöd och mangalitza. Gårdsbutiken som är belägen i Skövde kommun, i Övertorp, erbjuder sådant som kan passa till en engelsk frukost. Här säljs både detaljer och chark.

Hos 23-årige Oskar Ohlsson har djuren det till synes svinbra.
Hos 23-årige Oskar Ohlsson har djuren det till synes svinbra. Foto: Charlotte Ferneman

– Vi har drop in och det bara att åka förbi. Det finns både kyl och frys med olika produkter, man plockar på sig det man vill ha och betalar för det. Att ha det så är smidigt för oss, en bemannad butik skulle ta alltför mycket tid, säger den 23-årige grisuppfödaren som är en av flera lokala producenter som står för utbudet i gårdsbutiken i Övertorp.

Grönsaker och vandring

På Lugnåsberget har makarna Magnus och Lena Larsson byggt upp en grönsaksodling med egen försäljning.

– Vi säljer mängder av grönsaker, allt är kravcertifierad och nyskördad. Det som finns i butiken på torsdagarna har skördats samma förmiddag, berättar Magnus Larsson och tillägger:

– Tar det slut under dagen, går vi ut och hämta mer.

När det är slut i gårdsbutiken på Lugnåsberget, hämtar Magnus Larsson nytt från fältet.
När det är slut i gårdsbutiken på Lugnåsberget, hämtar Magnus Larsson nytt från fältet. Foto: Charlotte Ferneman

Vid sidan av olika sorters tomater, paprika och kål tillverkar Lugnåsbergets ekogrönt även äpplemust. Utöver den erbjuder de mer som kan passa till dagens första mål, såsom mjöd, flingor, nötter och glass från närliggande producenter. För den som vill baka eget bröd finns det mjöl gjort på gamla kultursorter att köpa i butiken.

– Dessutom har vi en granne 600 meter bort som är duktig på att slöjda, så i gårdsbutiken finns det allt från hans skärbrädor till träslevar, berättar Magnus Larsson.

Han tipsar gärna även om en utflykt i området.

– Vi har en naturstig på 1,8 kilometer här intill. Den slutar vid en damm, där kan man avsluta med fika.

Bakom muren

För den som är ute efter fler grönsaker att ha på eller till mackan kan Edward Karlsson i Säby vara ett stopp på vägen. Hans handelsträdgård heter Bakom muren, passande nog för hur den är placerad, bakom just en stor mur.

– I början av jul kommer mina grönsaker ha växt, och då finns det bland annat gurka, tomat, sallad, grönkål och bönor, alltså lite av varje.

Edward Karlsson håller öppet sin gårdsbutik på helgen, och har även, innan hans egna odlingar är redo, en hel del lokalproducerat att erbjuda.

– Jag köper in honung och senap från Böja samt fjällkoyoghurt, stek- och färskost från Övertorp som jag säljer vidare.

Bakom muren är inte bara namnet på Edward Karlssons handelsträdgård.
Bakom muren är inte bara namnet på Edward Karlssons handelsträdgård. Foto: Birthe Wetter

Butik på ön

En avstickare till övärlden i Vänern behövs för att besöka Madeleine Boström och Åke Andersson som sedan flera år brukar Västergården på södra Dillö. Paret har i dag nötköttsproduktion som de vid sidan av på lokala rekoringar, även säljer i sin egen gårdsbutik som främst är öppen på helgen.

– Vi har stadiga öppettider men är vi hemma går det att få hjälp, eller så hör man av sig innan, säger Madeleine som vid sidan av djuren även har en helt annan produktion - müsli.

– En kompis dotter är tillsammans med vad jag tror är Sveriges ende pumpakärnsodlare. Müslin är tyvärr inte helsvenskt, men många av ingredienserna är det, säger hon om sin Maddes rostade müsli.

Utöver det finns det passande nog mjölk och yoghurt, samt marmelad, ägg och sylt i gårdsbutiken.

Gårdsbutik på en ö, här är det Madeleine Boström som gärna tar emot.
Gårdsbutik på en ö, här är det Madeleine Boström som gärna tar emot. Foto: Alf Ehn

– Jag brukar koka egen sylt och saft från våra bär. Honungen kommer från Lugnåsberget och från Torsö.

Vidare säljs abborre från Östersund och såklart kött från gårdens ko, produktionen är ekologisk och kravcertifierad.

– Vi fick väldigt fint mottagande av grannar och andra när vi öppnade gårdsbutiken. Det är något speciellt. När vi hade fika några gånger på sommaren blev det lite som en ljugarbänk utanför. Dessutom får de som kommer hit ser hur våra djur har det.

Blomman och Bambi är Malou Sandbergs <em id="emphasis-344819304469f5c373b5cbdbe1f9e906">nyaste </em> tillskott på gården.
Blomman och Bambi är Malou Sandbergs nyaste tillskott på gården. Foto: Charlotte Ferneman

Blomman och Bambi

Inte särskilt långt bort från sjön bor Malou Sandberg och hennes många djur.

– Vi har en liten gårdsbutik hos oss också. När jag inte är hemma är det självbemanning som gäller, så då kan man komma när som, säger Malou Sandberg som driver Enåsa gris och lamm.

Som namnet antyder finns det kött, korv och pålägg. På gården bor även fjällkorna Blomman och Bambi.

– I kylen kan det finnas mjölk, filmjölk och yoghurt från dem. Nu ska vi även börja med chokladdryck och grädde. Jag fyller på i kylen så fort jag har tillverkat något, utlovar Malou Sandberg som även säljer opastöriserad mjölk och ägg på gården sommartid.

1. Bod 8 - mellan Halna och Fägre, 2. Övertorps gårdsbutik, 3. Lugnåsbergets ekogrönt, 4. Handelsträdgården Bakom muren, 5. Gårdsbutiken på Dillö, 6. Enåsa lamm och gris
1. Bod 8 - mellan Halna och Fägre, 2. Övertorps gårdsbutik, 3. Lugnåsbergets ekogrönt, 4. Handelsträdgården Bakom muren, 5. Gårdsbutiken på Dillö, 6. Enåsa lamm och gris

Artikeltaggar

EnåsaFritid och livsstilFägreGrönsakerHalnaHassle-säbyLivsmedelLugnåsMat och dryckSkalkarikeSommarTorsöÖvertorp

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.