Hoppa till huvudinnehållet

Sjötorpsparet ger tillbaka: öppnar sin trädgård

Publicerad:
Reporter Anna Fröjd
Anna Fröjd
anna.frojd@mariestadstidningen.se
I Ulf och Marianne Weibulls trädgård går det att hitta allt från broar till stengångar, odlingsbäddar och dammar. Den 6 juni hoppas paret kunna inspirera andra trädgårdsfantaster när de öppnar upp för projektet ”Mötesplats trädgård”.
I Ulf och Marianne Weibulls trädgård går det att hitta allt från broar till stengångar, odlingsbäddar och dammar. Den 6 juni hoppas paret kunna inspirera andra trädgårdsfantaster när de öppnar upp för projektet ”Mötesplats trädgård”. Foto: Charlotte Ferneman

Att åka på resor för att få nya idéer till trädgården, det är något som Sjötorpsborna Ulf och Marianne Weibull gjort flitigt under åren.

Nu är det Ulf och Mariannes tur att inspirera andra i den tionde upplagan av ”Mötesplats Trädgård”.

Förra året skulle ”Mötesplats trädgård” ha firat sitt tioårsjubileum. Projektet innebär att privatägare öppnar och visar upp sina trädgårdar för allmänheten. Men på grund av pandemin ställdes besöksrundorna in.

I år tar trädgårdsevenemanget nya tag. Under sommaren kommer det att anordnas tre rundor, varav den första på nationaldagen den 6 juni.

Projektledaren Ellen Forsström (tvåa från vänster)  med kollegan Barbro Aldén (trea från vänster) tror att trädgårdsrundorna är extra efterlängtade i år eftersom förra årets rundor inte blev av.
Projektledaren Ellen Forsström (tvåa från vänster) med kollegan Barbro Aldén (trea från vänster) tror att trädgårdsrundorna är extra efterlängtade i år eftersom förra årets rundor inte blev av. Foto: Charlotte Ferneman

– Jag tror att det är extra efterlängtat i år eftersom intresset för trädgårdar är och har blivit så stort. Det är många som har velat vara med och många som vill göra besök. Det känns positivt, säger Ellen Forsström, projektledare för ”Mötesplats trädgård”.

Trädgårdsintresset har alltid funnits hos makarna Ulf och Marianne Weibull, som i år är med för första gången. Men det var inte förrän de blev pensionärer som fixandet tog fart på riktigt.

–Jag tycker det är roligt att bygga och Marianne tar gärna vara på växter. Vi kompletterar varandra. Innan var det bara en vanlig villaträdgård, men vi tröttnade på det, säger Ulf.

När Sjötorpsparet blev pensionärer tröttnade de på sin vanliga villaträdgård och började bygga upp sin drömträdgård.
När Sjötorpsparet blev pensionärer tröttnade de på sin vanliga villaträdgård och började bygga upp sin drömträdgård. Foto: Charlotte Ferneman

– Vi har ändå bott här i 30 år, tillägger Marianne.

Numer består trädgården av odlingsbäddar, stengångar, murar, vattenfall och dammar. Vilka de kommer visa upp den 6 juni. Dessutom planerar Sjötorpsparet att bygga orangeri samt växthus på den grönyta som omger huset.

Inspirationen har de tagit från en ögrupp i Atlanten.

– Innan pandemin brukade vi årligen åka till Madeira. Vi har dessutom varit med i en trädgårdsring där vi anordnat resor till Södermanland, Östergötland och även Danmark för att kolla på trädgårdar, säger Ulf.

En av anledningarna till att de nu själva ska visa upp sin trädgård är för att ge tillbaka.

Makarna berättar att de är en bra kombination, Marianne gillar att ta vara på växter medan Ulf gillar att bygga.
Makarna berättar att de är en bra kombination, Marianne gillar att ta vara på växter medan Ulf gillar att bygga. Foto: Charlotte Ferneman

– Vi kan inte bara titta på andras trädgårdar, utan vi får bjuda igen, säger Marianne.

– Det ska bli spännande och roligt att se vad folk säger. Det som är mest spännande är att se hur många som dyker upp. Vi gissar att det finns ett stort behov av att komma ut, säger Ulf.

Andra trädgårdar som visas upp i Mariestadsområdet den 6 juni är plantskolan Lisas trädgård samt Göteborgs universitets trädgård i universitetsparken.

Den 4 juli visar Caroline Anderssons upp sin villaträdgård och 8 augusti kan man göra besök hos Jonas och Gittan Kornblad och deras äldre trädgård.

Artikeltaggar

Djur och naturSjötorpTrädgårdVäxter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.