Trubadurduon som möttes på polishuset tillbaka där allt började

Publicerad:
På lördag är det inte längre replokalen som gäller för trubadurduon Für Alle. Egon Christiansen och Johan Frealdsson tar sig då an Café Holmen för sin första spelning på nästan ett år. Foto: Charlotte Ferneman

Lättade restriktioner är ett glädjeämne för många musiker, såväl på professionell nivå som hobbynivå.

Det sistnämnda gäller trubadurduon Für Alle som utgörs av Egon Christiansen och Johan Frealdsson. På lördag spelar de på samma scen som duon gjorde sin debut.

Sedan pandemins intåg har i stort sett alla spelningar, konserter och shower. För dem som livnär sig på musiken har bristen på framträdanden givetvis slagit hårdast, men en längtan efter att uppträda för en publik har även funnits bland dem som har musiken som hobby.

Några som kan räkna ner dagarna till att spela live igen är konstellationen med Egon Christiansen och Johan Frealdsson.

I musikaliska sammanhang har de två trubadurerna känt varandra i över tio år och pratade redan då om att spela ihop i ett band. Men ett möte på polisstationen kunde förändrat allt. Johan arbetar som polis medan Egon är nykter narkoman.

– Det fina i det här var att Johan som ändå är polis börja spela med mig ändå, som var helt på andra sidan. Det är något som jag tror att dem flesta i en liten stad inte hade vågat. Men han såg inte mig som en pundare, utan någon som behövde hjälp, berättar Egon.

Ser ett behov

På lördag gästar dem Café Holmen för sitt första framträdande på nästan ett år.

– Jag tror att vi hade två spelningar förra sommaren varav en var på en privat fest. Men eftersom vi gör det här som en hobby har det inte gått någon nöd på oss, säger Johan.

Trubadurduon som spelar Für Alle
Johan Frealdsson ser fram emot att återigen kunna möta publiken. Han tror att behovet av att komma ut och lyssna på livemusik är stort.
Johan Frealdsson ser fram emot att återigen kunna möta publiken. Han tror att behovet av att komma ut och lyssna på livemusik är stort. Foto: Charlotte Ferneman

Men visst är det positiva till att äntligen kunna möta en publik igen.

– Det finns ett behov av att komma ut. Människor vill gå på partaj, folk slutar inte fylla år eller att gifta sig, säger Johan och fortsätter:

– Det är en sak att repa, men att göra något som man tycker är bra och inte får visa upp det är tråkigt. Någonstans är det ändå för spelningarna man gör det.

Fler trummor

Det har nu gått två år sedan duon Für Alle bildades. I höstas bytte dem replokal från garaget hemma hos Johan till en större lokal. Förutom mer utrymme har duon även utökat slagverket.

Egon som spelar gitarr och trummor samtidigt, har nu extra mycket att hålla koll på när det gäller både händer och fötter.

I höstas bytte Für Alle till en större replokal, något som kanske var nödvändigt med tanke på att duon utökat slagverket.
I höstas bytte Für Alle till en större replokal, något som kanske var nödvändigt med tanke på att duon utökat slagverket. Foto: Charlotte Ferneman

– Jag har en bastrumma i form av en cajon, en pedal för att spela tamburin, sedan har jag byggt om en baskaggepedal så att den kan slå med en trumpinne på en virveltrumma, på samma sätt har jag även gjort med en cymbal, berättar Egon.

Som dessutom använder händerna för att kunna skapa ännu fler rytmer. Numer är det inte bara Egon, utan även Johan som spelar trummor.

– Nu hörs vi mer. Vi vill göra mycket båda två och Johan tyckte väl det var tråkigt att bara spela piano och sjunga, säger Egon och skrattar.

– En stryka som vi har att vi kan göra allt ihop. Vi kan spela loungemusik utan att någon blir uttråkad så som det skulle kunna bli i ett band. Vi kan både ta ner det och spela upptempo, det blir ett brett spektra, säger Johan.

Bland repertoaren finns bland annat låtar från Avicii, Ed Sheeran, Lill Lindfors och AC/DC om än i en egen tolkning.

Vid sina fötter har Egon pedaler för att bland annat spela tamburin samtidigt som han har gitarren i högsta hugg.
Vid sina fötter har Egon pedaler för att bland annat spela tamburin samtidigt som han har gitarren i högsta hugg. Foto: Charlotte Ferneman

– Alla vill alltid att man ska spela Creedence, men det gör ju inte vi. Vi har en salig blandning av låtar, men det är inte alltid låtar som alla vill höra. Men sedan gör vi om mycket så att det passar oss, säger Johan.

”Är skittaggad”

Trots att duon på lördag spelar på samma ställe som de en gång hade premiär på menar Egon och Johan att det kommer bli något helt annat.

– Vi känner varandra ännu bättre nu har och blivit mer samspelta, säger Egon.

– Förut var det ofta nervöst inför spelningar, nu är det mer förväntansfullt och roligt, säger Johan.

Trubadurduon medger dock att det finns en viss anspänning för att spela.

Än så länge har duon fyra spelningar inbokade. Johan tror att samhället kommer fortsätta öppna upp och ge fler möjligheter för spelningar.
Än så länge har duon fyra spelningar inbokade. Johan tror att samhället kommer fortsätta öppna upp och ge fler möjligheter för spelningar. Foto: Charlotte Ferneman

– Jag har haft scenskräck i 44 år och i 30 av de har jag ändå spelat, säger Egon.

Trots det ser han fram emot lördagen.

– Jag är skittaggad. Vi hoppas på bra väder så att det kommer mycket folk, säger Egon.

– Det ska bli jättekul. Det är roligt för Café Holmen också, att det vågar dra igång. Jag tror samhället kommer fortsätta öppna upp i sommar. Redan nu har vi fyra spelningar inbokade, berättar Johan.

Artikeltaggar

AviciiCafé HolmenJohan FrealdssonLill LindforsMusik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare