Forskare: ”Vanligt att kommunchefer slutar efter konflikt”

Publicerad:
Professor Rolf Solli forskar bland annat på kommunchefsrollen. Foto: Hillevi Nagel

Konflikter är allt vanligare som orsak till att kommunchefer slutar. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

– Det är inte jätteovanligt att kommunchefer får sparken, säger professor Rolf Solli.

Under 25 år har Rolf Solli och hans forskarkollegor studerat kommunchefsrollen och hur den förändrats över tid. Flera saker sticker ut; bland annat blir kommuncheferna allt äldre när de tillträder. År 1995 var de i genomsnitt 51 år när de fick jobbet, 2020 var de 56 år.

Forskare om - kommundirektör och politiken

– Vi kan också se att kommuncheferna har haft uppdraget kortare tid än förr. För 25 år sedan var snittet sju år, nu är det fyra och ett halvt år. Det förklaras av att cheferna är äldre när de tillträder, men kan också bero på att konfliktnivån har ökat, berättar Rolf Solli, professor emeritus på förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet.

Inte så dramatiskt

Just konflikter är för övrigt också en orsak till att allt fler kommundirektörer slutar. 1995 lämnade 23 procent av cheferna jobbet på grund av samarbetsproblem med politikerna, 2020 var motsvarande andel 37 procent. Inkluderas även konflikter med andra tjänstemän i kommunen har andelen som slutar av den orsaken stigit från 30 till 48 procent.

Facken om Wirdemo: ”Ett spel för gallerierna – allt var redan bestämt”Wirdemo inte Janne Janssons (S) favorit: ”Men vi får hoppas att det blir bra”

– Före 1980-talet var det väldigt ovanligt att kommunchefer avskedades, men det har blivit vanligare och därmed lättare att använda som instrument. Nu kan kommunledningen hävda att ”grannkommunen har minsann kastat ut sin kommunchef och då blev allt mycket bättre, det kan vi också göra”. Det är inte så dramatiskt längre, säger Rolf Solli.

Lagen kräver rutiner

Han förklarar att ett avsked inte behöver bero på att kommundirektören har misskött sina åtaganden.

– Kritik kan bero på att man inte kommer överens. Det är inte unikt, men jobbigt för alla inblandade parter. Vi kan se hur det förändrats i den nya kommunallagen där det ställs krav på att kommunstyrelsen ska göra upp med kommunens högste tjänsteman vilka villkor som gäller till exempel vid uppsägning. Arbetsförhållanden ska redas ut i förväg.

Ny kommundirektör har konflikter i bagagetSusanne Wirdemo är ny kommundirektör – ”Påläst som få”

I dag brukar omkring en tredjedel av kommuncheferna sluta i förtid. Ibland på egen begäran, ibland tvingas de bort.

– Det är inte bra att chefer byts ut i en strid ström. Det är inte dramatiskt för organisationen, men det smittar av sig. När kommunchefen får sparken brukar även andra få gå, till och med politiker. Därför är det viktigt att man redan från början ser till att man är överens och att det finns tydliga spelregler för vad som gäller i kommunen.

Artikeltaggar

ForskningGöteborgs universitetKommundirektörMariestadMariestads kommunSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare