Hoppa till huvudinnehållet

Politik hindrar inte chefskap i kommunen

Publicerad:
David Karlsson, professor i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, förklarar att det inte är olagligt att vara politiskt aktiv i en annan kommun. Bildkollage.
David Karlsson, professor i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, förklarar att det inte är olagligt att vara politiskt aktiv i en annan kommun. Bildkollage. Foto: Göteborgs universitet

Enligt lag får en kommundirektör inte ha ett förtroendeuppdrag i den kommun eller region som denne är medlem i. Att vara politiskt aktiv eller ha uppdrag i ett parti regleras dock inte.

– Kommunallagens skrivning är väl en indikation på att det är problematiskt om den opolitiskt tillsatte högste ledaren för förvaltningen samtidigt ingår i den politiska ledningen och kan upplevas som partisk, säger forskaren David Karlsson.

Forskare: ”Vanligt att kommunchefer slutar efter konflikt”

Mariestads nya kommundirektör, Susanne Wirdemo, är i dag stabschef för Moderaterna i Göteborgs stad. Hennes uppdrag kan liknas med en politisk sekreterare. MT har haft kontakt med David Karlsson, professor i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, för att få reda på om en sådan anställning kan likställas med en utövande politikers.

– Det är definitiv inte olagligt att vara politiskt aktiv i en annan kommun, men om man är förtroendevald i den egna kommunen får man inte vara kommundirektör samtidigt.

Ny kommundirektör har konflikter i bagaget

Vidare upplyser han om att det inte är ovanligt att politiker blir tjänstepersoner och vice versa.

– Hur vanligt det är att gå mellan rollerna är svårt att svara på, men att man gör det är inte ovanligt. Är man en duktig ledare är det inte konstigt eller förbjudet att byta roll.

Vad gäller risker, etiska samt moraliska problem i och med detta, svarar David Karlsson följande:

– Hur risken ser ut och hur det upplevs beror på hur de berörda parterna hanterar situationen. Att ha jobbat politiskt kan nog ibland till och med vara en tillgång för en kommunal chef, som förstår hur den politiska logiken fungerar och samarbetet med den politiska ledningen därmed kan fungera smidigare. Men om de partipolitiska ränderna sitter i och påverkar relationen till partier i styre och opposition lär det bli problem.

Facken om Wirdemo: ”Ett spel för gallerierna – allt var redan bestämt”Wirdemo inte Janne Janssons (S) favorit: ”Men vi får hoppas att det blir bra”

Artikeltaggar

ArbeteGöteborgs universitetMariestadMariestads kommunPolitikSusanne Wirdemo

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.