Hoppa till huvudinnehållet

Uppgav 35 sökande till tjänsten – 20 drog tillbaka ansökan

Publicerad:
"Av de ursprungliga 35 sökande finns 15 kvar”, skriver tillförordnad kommundirektör Thomas Johansson i ett mejl. Bildkollage.
"Av de ursprungliga 35 sökande finns 15 kvar”, skriver tillförordnad kommundirektör Thomas Johansson i ett mejl. Bildkollage. Foto: Jessica Gow/TT

Rekryteringen kring Mariestads nya kommunchef har väckt flera frågor.

Under fyra dagar försökte MT få ut handlingar i ärendet. Efter att först ha nekats handlingarna bland annat på grund av oklarheter kring antal sökande, har kommunen nu lämnat ut några ansökningar.

– Av de ursprungliga 35 sökande finns 15 kvar, skriver tillförordnad kommundirektör Thomas Johansson i ett mejl.

Enligt offentlighetsprincipen ska en kommun lämna ut allmänna handlingar. Som en sådan klassas handlingar som är förvarade, inkomna eller upprättade på en myndighet. Vid förfrågan måste myndigheten genast ta tag i begäran.

På tisdag morgon begärde MT att skyndsamt få ut allt underlag i rekryteringsprocessen gällande tjänsten som kommundirektör. Efter upprepade förfrågningar svarar HR-chefen på torsdagen:

”Kommunen har inte för avsikt att lämna ut de begärda ansökningshandlingarna, annat än den rörande Susanne Wirdemo”, skriver Per Johansson i ett mejl.

Ett beslutsunderlag avseende detta ska tillförordnad kommundirektör Thomas Johansson skicka över.

Ny kommundirektör har konflikter i bagaget

Inget beslut

Ett sådant skriftligt beslut uteblir. Istället skriver tillförordnad kommundirektör Thomas Johansson följande på fredag morgon:

”Anledningen till att du inte fått handlingarna är att ansökningshandlingarna, med några undantag, inte förvaras hos kommunen. Det är vidare oklart vilka som fortfarande är sökande till tjänsten. Enligt uppgift har flera av kandidaterna som kallades till intervju dragit tillbaka sina ansökningar och jag väntas under dagen få besked om vilka som fortfarande är sökande till tjänsten.”

I måndags presenterade HR-chefen Per Johansson Susanne Wirdemo som ny kommundirektör
I måndags presenterade HR-chefen Per Johansson Susanne Wirdemo som ny kommundirektör Foto: Charlotte Ferneman

Några timmar senare återkommer Thomas Johansson:

”Av de ursprungliga 35 sökande finns 15 kvar. Av de fem vi hade på intervju finns två kvar varav den ena är personen som fick tjänsten.”

Han skriver vidare att han inte kan se att det finns något allmänintresse av att veta vilka som har dragit tillbaka sina ansökningar.

Wirdemo inte Janne Janssons (S) favorit: ”Men vi får hoppas att det blir bra”

Blandad erfarenhet

På fredagen lämnade kommunen ut handlingar om några av dem som hade sökt tjänsten som kommundirektör i Mariestad. Bland de sökanden återfinns flera personer med myndighetserfarenhet.

Mariestads kommun vill dock inte lämna ut namn på vilka fem som var kallad till den första intervjuomgången, inte heller vill man uppge vem, som tillsammans med Susanne Wirdemo, var den sista kandidaten.

”Tre av de fem som var kallade till den första intervjurundan har dragit tillbaka ansökan, det gäller även den person som tillsammans med Susanne Wirdemo var med i den avslutande intervjurundan”, skriver tillförordnad kommunchef Thomas Johansson.

Artikeltaggar

MariestadMariestads kommunMariestads kommunPer JohanssonSamhälleSusanne WirdemoThomas Johansson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.